'
 
Мирослав Штаткић разговарао са председницом Матице Словака

18. август 2016. године
 

Нови Сад, 18. август 2016. - Идентитет једног народа се најбоље чува неговањем обичајаи писма, културе и издаваштва, а ту кључну улогу има Матица, као што је ваша рекао је на данашњем састанку у Покрајинској влади, са председницом Матице Словака Катарином Мелеговом-Мелиховом покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, професор Мирослав Штаткић. Састанку су присуствовали и заменик секретара др Небојша Кузмановић и потпредседници Матице, Владимир Фекет и Михал Балаж.

Катарина Мелегова Мелихова је секретара Штаткића упознала са активностима Матице и уједно му уручила позивницу за свечаност којом Матица Словака следеће недеље обележава 150 година од оснивања словачког Народног позоришта, која је централна културна манифестација Словака у овој години. Током разговора председница Матице упознала је ресорног секретара са чињеницама о оснивању и раду Матице Словака, која датира од 1932. године и као таква трајала је до 1948. године, да би поново била организовала 1990. године, а 1992. године су заживеле и Словачке народне свечаности, одржане претходне недеље. Матица, по речима Мелегове-Мелихове, данас се може похвалити бројним издавачим садржајима, који негују теме из обичаја, културе и живота Словака у Војводини, као и антологијама прозе, махом есеја, написаним у контексту словачке књижевности.

Велики проблем са којим се и Словаци у Војводини суочавају јесте одлив становништва, због чега се и учионице у појединим словачким местима празне истакла је председница и додала да у Старој Пазови, где је по последњем попису било уписано 5.000 Словака, а тамошња школа основана 1770. као једна од најстаријих у Војводини, данас је скоро празна закључила је Мелегова - Мелихова. По речима секретара Штаткића оно чиме се Војводина и Србија могу похвалити јесте управо национална разноликост, због чега је веома важно да се Уставом загарантована права националних заједница и очувају.
Асимилација и одлив становништва проблем је целе земље, али сматрам да уз добру стратегију, не само државних структура, већ и саме државе и Матице се то може спречити истакао је секретар Штаткић нагласивши да став Покрајинске владе и секретаријата јесте да се максимално подрже и помогну све националне заједнице, заједно са Матицом српском закључио је ресорни секретар.