Мирослав Штаткић разговарао са директором Царског руског балета Гедиминасом Тарандом

19. децембар 2016. године

Нови Сад, 19. децембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и заменик др Небојша Кузамановић данас су у Покрајинској влади разговарали са чувеним директором Царског руског балета Гедиминасом Тарандом.

Институција овог балета формирана је 1994. године, на челу са солистом Бољшог театра Гедиминасом Тарандом, који је, између осталог, организовао и уметничко отварање Олимпијских игара у Сочију. Царски руски балет познат је по томе што признаје велике мајсторе руске класичне балетске школе и примарни кореографски стил, балетску класику, али и модеран плес, као и бројне кореографске новине.

Секретар Штаткић изразио је велико задовољство што је један од највећих имена руског савременог балета спреман за сарадњу са Србијом и Војводином, позивајући га на активно учешће у догађајима који се планирају у Новом Саду до 2021. године, када ће овај град бити и званична Европска престоница културе.

Мислим да Војводина и Србија имају много уметничког потенцијала који се може представити у Русији, рекао је Штаткић и објаснио да се то односи на културно- уметничка друштва, бројне ансамбле, као и на симфоничаре. Била би нам част и задовољство да можемо и ми да будемо домаћини вашем балету који ће, сигурни смо, привући бројну публику са наших простора, закључио је секретар Штаткић.

Гедиминас Таранда је објаснио да овај балетски ансамбл чини 40 играча из главних балетских школа Русије и додао да ансамбл има бројне наступе широм света. Србија је за место где бисмо волели да наступамо и да се представимо публици, па чак и под отвореним небом, а уз то имамо и могућност да донесемо и једну малу изложбу костима од царске Русије до данас, рекао је Таранда.