Славиша Грујић примио делегацију града Загреба

22. фебруар 2016. године

Нови Сад, 22. фебруар 2016. - Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је, поводом затварања изложбе у Спомен збирци Павла Бељанског Мирослав Краљевић и следбеници Модерне галерије из Загреба, примио делегацију града Загреба, аутора изложбе др Звонка Маковића и управницу Спомен Збирке Павла Бељанског Јасну Јованов. Делегацију града Загреба чиниле су Весна Кусин заменица градоначелника Града Загреба, Богданка Срдић- Вулпе заступница у Хрватском сабору за мањине и проф. Бисерка Раутер- Планчић равнатељица Модерне галерије Загреба.

Весна Кусин је у име града Загреба упутила речи захвалности, нагласивши да су град Загреб и Нови Сад остварили изузетну сарадњу, када је култура у питању и да би та сарадња требала да се настави. Са тим у вези најбоље би било да се реализује кроз институционалну сарадњу, где долази до изражаја стручност и професионалност каква је до сада била видна.
Секретар Славиша Грујић подсетио је на бројне реализоване пројекте са Републиком Хрватском до сада, где се посебно истиче гостовање загребачког симфонијског оркестра, који на нашим просторима није наступао у последње четири деценије. Имали смо до данас изложбу Мирослава Краљевића и следбенике, док је изложба из Спомен збирке Павла Бељанског била изложена у Умјетничком павиљону у Загребу, а традиционална манифестација са Истром Дани Војводине у Истри и Дани Истре у Војводини реализују се сваке године.

Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање тежи да у складу са својим будзетским могућностима подржи бројне пројекте националних заједница у Војводини, међу којима се налази и хрватска национална заједница са седиштем у Суботици истакао је секретар Грујић и додао да преко Завода за културу војвођанских Хрвата промовише се на разне начине хрватска култура у Војводини, како преко манифестација, КУД-ова, позоришних представа, неговања језика и писма, тако и преко информисања на Радио- телевизији Војводине, где и хрватска национална заједница има свој део програма. Наш је циљ и задатак да са таквим активностима наставимо, и зато је сваки вид даље сарадња добродошао .
Аутор изложбе др Звонко Маковић изразио је задовољство добро посећеној изложби, која је синоћ званично затворена. По његовим речима за почетак је договорена поставка изложбе фотографије Надежде Петровић С обе стране објектива, која би током ове године била постављена у Модерној галерији у Загребу. Било би добро да током 2017. године публици у Хрватској се представе дела Саве Шумановића и Милана Коњовића, као и дела неких других аутора.