Отворена изложба Плакати Солидарности у Архиву Војводине
24. фебруар 2016. године

Нови Сад, 24. фебруар 2016. - Изложба Плакати Солидарности синоћ је отворена у Архиву Војводине, а поставка плаката трајаће до 29. фебруара. Ову несвакидашњу збирку радова насталих у периоду 1980 89. године у Пољској, као први некомунистички контролисани синдикат у државама Варшавског пакта чини 30 плаката. Ова изложба је и документ времена ванредног стања у Пољској, као и ондашње свакодневице и друштвено- културних прилика, које као такве се издвајају невероватном јачином уметничког израза, емотивним набојем и једноставношћу графичких форми.
Изложбу су званично отворили покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, директор Цолор Пресс Групе Роберт Чобан и аташе за културу Амбасаде Пољске у Србији Јана Будишин.

Отварајући изложбу секретар Грујић је нагласио да време у којем су настајали плакати солидарности, било је време промена и жеље за неком новом Европом у тадашњој Пољској. На њима сада можемо да видимо оно што заправо плакати и јесу, а то је једноставна форма, јасна порука и жеља за променом.
Роберт Чобан је подсетио да порука која се и данас види на овим плакатима из 80-их година јесте слобода. Слобода у сваком смислу, нарочито слобода јавне речи и праве солидарности. Иако су прошле године, нагласио је Чобан, ови плакати и даље носе поруку о идеалима слободе, солидарности и слободи људи.

Јана Будишин је подсетила да су плакати подсећање на та времена са јасна три садржаја од којих се плакати састоје. Једна је информација, други илустрација и трећи инспирација и сва три су садржана у ових 30 плаката који су данас пред нама и говоре о историјском преокрету Пољске, а које је сачувао и данас пред нас поставио Народни центар за културу у Варшави.