Подршка даљој културној сарадњи Војводине и Белорусије

08. новембар 2016. године

Нови Сад, 8. новембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић, заједно са замеником др Небојшом Кузмановићем, подсекретаром Зораном Лазином и помоћницима Ђорђем Вукмировићем и др Миланом Мицићем примио је данас делегацију из Белорусије, чија изложба Белорусија у Првом светском рату је свечано отворена у холу Покрајинске владе.

Делегацију су чинили амбасадор Републике Белорусије у Републици Србији Њ.Е. Владимир Чушев, заменик министра културе у Влади Републике Белорусије Василиј Черник, директор Националног историјског музеја Белорусије Олег Ришков и његов заменик Александар Хромој.
Током разговора, у којем је секретар Штаткић изразио задовољство на поставци данашње изложбе и могућностима за даљу сарадњу, упознао је госте и са радом ресорног секретаријата, као и са личном картом Војводине, као регије у оквиру Србије.

Данашњи догађај требало би да нам да нови импулс и покретачку снагу у даљој сарадњи, поготово што наше две земље одавно имају добру међународну сарадњу и у многим другим областима, осим културе рекао је секретар Штаткић и додао да му је посебно драго што је Град Нови Сад побратим са белоруским градом Гомељом, а Град Суботица са Градом Брестом. Недавном кандидатуром Новог Сада за Европску престоноцу културе 2021. године стварају се могућности за ширим видовима сарадње закључио је секретар Штаткић.

Амбсадор Чушев је подсетио да поред данашње изложбе, прошле године је у Музеју града Новог Сада била поставка Савремена белоруска графика, када је и потписан протокол о сарадњи наша два града, а недавно је одржан и концерт белоруске филхармоније у новосадској Синагоги.
Ово је уједно и прилика да вам честитамо на кандидатури и отворимо могућности за даљу сарадњу, где поред наступа и гостовања на фестивалима са обе стране, могу организовати и Дани Белорусије у Србији , као и Дани Србије у Белорусији , где се могу у представљање укључити и институције културе из Војводине предложио је Чушев.

Заменик министра културе Черник упознао је саговорнике са радом министарства, које брине о 27 националних позоришта, 151 музеју, 3000 домова културе, преко 1000 биоскопа, а све то је распоређено у шест области Беолурисје, у којој свака од њих има и своју филхармонију. Осим тога, прецизирао је Черник, имамо и 2.900 библиотека, а посебно подржавамо развој народног и савременог стваралаштва, као и очување културне баштине, где се на списку УНЕСКА налазе четири објекта, од 5.500, који имају неки од степена заштите.

Након пријема у Покрајинској влади делегација Белорусије посетила је Музеј Војводине, где је обишла сталну поставку и упознала се са радом не само ове институције културе, већ и са директорима Покрајинског завода за заштиту културе, градског Завода за заштиту споменика културе, Музеја савремене уметности Војводине, Позоришног музеја Војводине, Архива Војводине и Музејом града Новог Сада.