Различите културе и традиције чине Србију посебном државом

17. октобар 2016. године
 

Нови Сад, 17. октобар 2016. - Светом мисом у цркви Светог Јураја у Петроварадину, јуче је обележен Дан рођења бана Јосипа Јелачића (1801-1859), један од четири најважнија празника хрватске заједнице у Србији. Бан Јелачић је, иначе, рођен управо у Петроварадину, а крштен у цркви Светог Јураја.
Након мисе, у организацији Хрватског националног вијећа (ХНВ) у амфитеатру СПЦ Војводина одржан је и богат културно-уметнички програм, којем су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћници секретара Ђорђе Вукмировић и Мирослав Илић.
Обраћајући се присутнима, министар Вулин је рекао да је положај националних мањина у Србији на највишем европском нивоу и да је мало земаља које могу да се похвале таквим односом према својим мањинама.

"Наравно да различите културе, различите традиције, различите историје, морамо и треба да негујемо, јер нас баш те и такве различитости чине оваквим какви јесмо", казао је Вулин и додао да је Србија управо тако и толико лепа зато што њени грађани имају тако различиту културу, историју и традицију.
Окупљене припаднике хрватске заједнице поздравили су и амбасадор Републике Хрватске у Републици Србији Гордан Маркотић, Милан Бошњак из Уреда Владе Републике Хрватске за Хрвате изван Хрватске и председник ХНВ др Славен Бачић.

"Обележавањем овог изузетно важног дана доприносимо очувању традиције и обичаја хрватског народа. То је један од четири највећа празника и сваке године користимо прилику да представници свих хрватских институција у Србији буду заједно са припадницима хрватске националне мањине", рекао је Маркотић.
Са друге стране, Бачић је истакао да чињеница да се ова манифестација обележава у Новом Саду и у Петроварадину даје додатни значај овој приредби, јер се одржава међу људима који су доста удаљени од Суботице у којој је и центар збивања хрватске националне заједнице.
Јучерашњој свечаности у Петроварадину и Новом Саду присуствовали су и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, помоћник градоначелника Александар Петровић, конзул Републике Храватске у Србији Велимир Плеша и директор Завода за културу војвођанских Хрвата Томислав Жигманов.
Поред Дана рођења бана Јосипа Јелачића (16. октобар), хрватска заједница у Србији, иначе, обележава и Дан Светог Јосипа, заштитника хрватског народа (19. март), Дан рођења бискупа Ивана Антуновића (19. јун) и Дан избора првог сазива ХНВ (16. децембар).