Награда Борислав Михајловић Михиз уручена Бранислави Илић

18. октобар 2016. године
 

Нови Сад/Ириг, 18. октобар 2016. - Традиционална награда за драмско стваралаштво Борислав Михајловић Михиз, коју додељују истоимени фонд и Српска читаоница у Иригу, уручена је синоћ Бранислави Илић, драмској списатељици из Београда. То је, по традицији, учињено на дан рођења Борислава Михајловића Михиза (1922-1997), једног од наших највећих драматурга, књижевних критичара и писаца уопште.

Драме Илићеве, како је образложио жири у којем су били театролог Светислав Јованов, позоришна критичарка Даринка Николић и редитељка Ксенија Крнајски, враћају нас ибзеновској суштини позоришног ангажмана: породици и појединцу, ужасима љубави и ризицима сећања.

Било да полази од породице као авантуре различитости љубави, као у драма Тело, или од кошмара конформистичке истоветности у драми Бако, нећу да постанем чудовиште, Илићева нам, кроз аутентичан, болан, само привидно лепршав дијалог прожет трагичном иронијом, говори о човеку разапетом између слепила разума и суровости успомена, наведено је, уз остало, у образложењу жирија.

Уручујући награду овогодишњем лауреату, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ђорђе Вукмировић је подсетио на речи великог сликара Миће Поповића да постоје само две врсте мишљења: Михизово и погрешно.

Жири се, очигледно, држао гвоздене логике Михизовог критичарског и драматуршког мишљења. А, када неко, цитираћу Михиза Ирижанина, за један свој духовни рукотвор најпре понесе награду с именом Јована Стерије Поповића, а за други и Борислава Михајловића, заиста има разлога да буде поносан, рекао је Вукмировић.

Награду Јован Стерија Поповић Илићева је, да подсетимо, добила 2008, а у речима захвалности за награду Борислав Михајловић Михиз подсетила је да у позоришту постоје две врсте писаца, односно драматурга: једни који су рођени ради писања и други који морају да се кроз списатељски и поставку представе сваки пут изнова доказују.

Уз бескрајну захвалност, ову награду примам са две сопствене упитаности: да ли сам је заиста заслужила и да ли би се са тим сагласио и велики Михиз? Судећи по образложењу жирија, одговор на прво питање је позитиван, а могу само да се надам да је тако и са одговором на ово друго, додала је Илићева.

Поред чланова његове породице и пријатеља и поштовалаца имена и дела Борислава Михајловића Михиза који је родни Ириг нарочито упечатљиво овековечио у својој сјајној Аутобиографији о другима, додели награде која носи његово име присусувовали и потпредседник Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев и в.д. управника Српког народног позоришта Зоран Ђерић.