Први наступ Војвођанског симфонијског оркестра на 48. БЕМУС-у

29. октобар 2016. године
 

Нови Сад, 29. октобар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић синоћ је присуствовао, у Коларчевој задужбини у Београду, првом наступу Војвођанског симфонијског оркестра у оквиру 48. Београдских музичких свечаности, БЕМУС-а, које се одржавају од 19. октобра до 1. новембра ове године.
Под диригентском палицом Емила Табакова, гостујућег светског диригента и добитника престижних националних музичких награда, Војвођански симфонијски оркестар извео је два концерта. Први део у којем је солистички наступ имао и виолончелиста Драган Ђорђевић Сузуки са оркестром извели су дела Дмитрија Шостаковича, док су у другом делу концерта извели нумере Сергеја Рахмањинова.

Према речима секретара Штаткића вечерас смо присуствовали маестралном извођењу професионалних музичара, који су у правом дослуху са диригентом Табаковим извели дела светских композитора.
Изузетно сам поносан, што је и публика са одушевљењем потврдила, да се једним стручним и професионалним радом, који предводи директор Роман Бугарин, постижу овако запажени резултати рекао је секретар Штаткић и додао да је још већа част, што је ово и први наступ наших симфоничара у оквиру одржавања 48. по реду Београдских музичких свечаности, које су престижни музички догађај.

Уметнички директор БЕМУС-а, композитор Светислав Божић рекао је да су овогодишње Београдске музичке свечаности "сабирни центар свега онога што је време проверило", од класицизма до наших дана, и да у оквиру манифестације наступају различити стилови и врхунски уметници, као што је и Војвођански симфонијски оркестар.
Војвођански симфонијски оркестар основан је 2011. године као наследник Војвођанских симфоничара. Организован је по принципу ансамбла стађоне и до сада је остварио преко 100 концерата, достигавши виоске интерпретативне стандарде. Извео је преко 70 премијерних програма са учешћем великих признатих домаћих и страних диригената.