Секретар Штаткић разговарао са проф. Миодрагом Злоколицом

16. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 16. септембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је разговарао са професором Емеритусом новосадског Универзитета Миодрагом Злоколицом. Тема разговора била је усопстављање сарадње са Краљевином Тајланд, где проф. Злоколица у последњих неколико година има статус почасног предавача. Сарадња би поред могућности за размену културолошких веза, се базирала на већ успоствљеној сарадњи од 2001. године између Универзитета у Новом Саду и Сонгкла Универзитета на Тајланду.

По речима секретара Штаткића, веома би било добро успоставити снажну сарадњу са Тајландом, где би се осим културе, као једног од темеља сарадње, могла препоручити и сарадња са Градом Новим Садом и Новосадским сајмом у привредној и пољопривредној сарадњи .
Мишљења сам да би носиоц сарадње требао да буде Завод за културу Војводине, као кровна институција међународне културолошке сарадње истакао је секретар Штаткић и додао да ће се у наредном периоду о проширењу сарадње договорити са челницима Града Новог Сада, као и са представницима Новосадског сајма.

Професор Злоколица је напоменуо да ће се до краја ове године у Новом Саду одржати два велика научна скупа у ужим научно-истаживачким областима, као што су биотехнологија и инжињеринг, где долазе тајландски научници. Он је додао да сарадња поред Универзитета Сонгкла, може се проширити и на осталих пет унивезитетских центара, Бенкок, Хаџаи, Букет, Патанија и Сурам, где укупно има 62.000 студената и сваки од тих универзитета је уже специјализован за неку од научних области. Примера ради Универзитет у Патанији је највише везан за културу, уметност, књижевност, друштвене науке у ширем смислу.