Секретар Штаткић примио делегацију писаца 53. Београдског међународног сусрета писаца

21. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 21. септембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић и заменик др Небојша Кузмановић разговарали су данас са делегацијом књижевника, који учествују на 53. Београдском међународном сусрету писаца од 19. до 23. септембра.
Угледна пера из двадесетак земаља окупила су се у Србији у оквиру ове манифестације, која је ове године у знаку три јубилеја: 400 година од смрти Шекспира, 140 година од рођења Борислава Станковића и век од смрти Петра Кочића.

У делегацију писаца коју је предводио управник Библиотеке Матице српске и потпредседник Удружења књижевника Србије Селимир Радуловић, били су и Наташа Швикарт Жумер из Словеније, Сергеј Главјук и Николај Алексејевич Лугинов из Русије и Борче Панов из Македоније.
Секретар Штаткић је изразио задовољство што су значајна имена савремене књижевности посетила Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, чији делокруг рада је представио гостима.
Када је у питању фундаментална култура, ове године ћемо се потрудити да више средстава одвојимо за три области, истакао је Штаткић и прецизирао да ће то бити издаваштво, ликовна уметност, односно откуп ликовних дела савременог стваралаштва уопште, и музика, укључујући и издаваштво музичких партитура.

Секретаријат ће се, додао је он, у складу са буџетским могућностима потрудити и да снажније подржи и сегмент преводилаштва у издаваштву, где је веома битна сарадња са Удружењем књижевника Србије, чији су гости и писци са којима је данас разговарао.
Селимир Радуловић се испред Удружења захвалио на пријему, уз напомену да је последње деценије Удружење књижевника Србије било прилично маргинализовано и да је сарадња са секретаријатом од изузетне важности.
У име делегације писаца захвалност на пријему је изразио Николај Лугинов, чији је роман Тако вели Џингис- Кан у Русији доживео велики успех и екранизацију.