Одржан други концерт у оквиру Фестивала Рудолф Бручи

12. април 2017. године

Нови Сад, 12. април 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић присуствовао је синоћ у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду, другом концерту који је одржан  у оквиру Фестивала "Рудолф Бручи".

 

Бручију у част синоћ је ТАЈЈ квартет  извео композицију за Гудачки квартет бр.5. Потом је Гудачки оркестар Завода за културу Војводине, под вођством Микице Јевтића,  наступио са композицијом Метаморфозе Б-А-Ц-Х за гудачки оркестар, а кларинетиста Александар Тасић је извео Концерт бр. 1 за кларинет и гудаче.

Фестивалом се, иначе, обележава 100 година од рођења овог значајног композитора, који је пресудно утицао на успон Академије уметности у Новом Саду, чији је био оснивач и први декан. Осим тога, учествовао је у дефинисању новог концепта рада драме, балета и опере Српског народног позоришта.

Посебно је значајно његово залагање у оснивању Филхармоније, Камерног оркестра и новосадске Средње музичке школе Исидор Бајић. Један је од утемељивача Удружења композитора Војводине и Музичког центра Војводине у СНП-у.

У оквиру фестивала Рудлоф Бручи у СНП-у, 20. маја биће изведен Бручијев балет Катарина Измаилова, а за 25. мај у Студију М планиран је концерт посвећен Бручијевом стваралаштву за хармонику.