Каравуково је пример изузетног значаја аматеризма

21. април 2017. године

Каравуково, 21. април 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник секретара за јавно информисање Ђорђе Вукмировић, посетили су данас  КУД Станиша Стошић из Каравукова.

Реч је о друштву које има више од 120  чланова свих узрасних категорија од најмлађих, до ветерана. Они су редовни учесници готово свих домаћих смотри аматерског стваралаштва, а уз остало већ четири године у свом месту организују и фестивал Каравуково - мало Врање. Данашњи житељи су, наиме, потомци послератних колониста из јужне Србије, па ово друштво превасходно негује фолклорну традицију тог дела наше земље.

Ентузијазам и посвећеност који се овде, упркос не баш сјајним материјалним условима, осећају у свакој речи и у сваком гесту, заиста охрабрују. То, истовремено, потврђује колико је аматеризам значајан не само за очување традиције, већ и за укупан културни  живот наших места, посебно оних мањих,  оценио је Кузмановић.

Према речима Дејана Митића, председника КУД-а Станиша Стошић, највећи проблем чланова тог друштва је недостатак одговарајућег простора за свакодневни рад и јавне наступе. Они, наиме, за то користе релативно мали и неуслован простор Омладинског дома, пошто је некада веома атрактивни сеоски Дом културе тренутно у лошем стању и неопходна му је темељна реконструкција.

Учинићемо све да, у мери у којој то зависи од нашег Секретаријата, помогнемо да се то и уради. То је веома важно не само  због КУД `Станиша Стошић`, већ  и због КУД `Бора Станковић`  које такође ради у Каравукову, рекао је Кузмановић.