Ускоро едиција од пет књига са песмама и прозом Пере Зубца

03. фебруар 2017. године

Нови Сад, 03. фебруар 2017. - Поводом пола века од изласка прве песничке збирке Пере Зупца, Завод за културу Војводине штампаће едицију од пет књига у којој ће бити сабрана његова најзначајнија поетска и прозна остварења, договорено је данас, приликом Зупчевог сусрета са покрајинским секретаром за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирославом Штаткићем.  Избор ће извршити сам Зубац.

Ово је за мене изузетна част, посебно што ми је пружена прилика да сам изабарем оно што сматрам највреднијим. Биће то својеврсно одуживање мог дуга према свима који волео моју поезију, али и књижевност уопште , рекао је Зубац током разговора са Штаткићем.

Прва Зупчева збирка песама Неверморе је, у издању Матице српске, изашла 1967. године, а сабирање бисера пре свега његове поезије упосебну едицију, Штаткић је означио и као част, и  као изузетно задовољство.

Зубац је велики песник и прозаиста, али  и изузетан телевизијски посленик који је и у тој врсти сваралаштва оставио дубок креативни траг и умео да пружи прилику младим уметницима из свих уметничких области. Зато је ово прави начин да му се одужимо , додао је Штаткић.

Досадашњи књижевни опус Пере Зубца садржи, иначе, 50 поетских збирки, 20 књига песама за децу, једну књигу есеја, затим изузетну лирску студију о Ленки Дунђерској, три књиге пародија на југословенско песништво и 16 антологија југословенске и стране поезије.

Више од 30 година радио је у ТВ Нови Сад, а на његове стихове компоновано је више кантата, соло песама и ораторијума. Песме су му  добиле најзначајније награде на југословенским фестивалима у Опатији, Београду, Подгорици, Нишу и низу других градова.