За век присаједињења и изложба Милоша Шобајића

14. фебруар 2017. године

Нови Сад, 14. фебруар 2017. - У оквиру обележавања 100. годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, у пролеће 2018. године у Музеју савремене уметности у Новом Саду биће организована велика изложба слика и скулптура једног од највећих српских ликовних уметника уопште Милоша Шобајића.

Ово је договорено данас, приликом сусрета великог сликара који је, не заборављајући корене, светску славу стекао у Паризу, и заменика покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојше Кузмановића. Сусрету је присуствовао и директор Музеја савремене уметности Радован Јокић.

Изражавајући задовољство што ће његова изложба бити део великог јубилеја, Шобајић  је прецизирао да је реч о новим сликама у скулптурама, инспирисаним историјом српског народа,уз остало и великом сеобом Срба у Панонију под Арсенијем Чарнојевићевим, овековеченом на платну „Сеоба Срба“ његовог великог претходника Паје Јовановића.

„Посебно импресивне ће, ипак, бити скулптуре које ћу да изложим, а највећа ће бити висока чак седам  метара“, додао је Шобајић.

Према Кузмановићевим речима, општа интенција Покрајинског секретаријата јесте реафирмација српске културе у Војводини, наравно уз неговање и свих других културних идентитета у покрајини.

„Обележавање 100. годишњице присаједињења смо означили као најважнији догађај у 2018. години, а ова изложба би у уметничком делу требало да има доминантно место“, нагласио је Кузмановић.

С друге стране, Јокић је подсетио да је за април ове године у Музеју савремене уметности већ планирана изложба радова из париске галерије „De centre“, па би предсојећа Шобајићева изложба могла да буде и други корак у пројекту „Нови Сад-Париз“.

„Због ефектније визуелизације Шобајићевих скултпура сагледаћемо могућност да оне буду  постављене и на плато испред зграде музеја, док би се слике чији садржај дише динамиком и енергијом, требало осветлити посебном расветом“ , рекао је Јокић.  

О Шобајићу који живи на релацији Београд - Париз до сада је, у Београду, Паризу и Лондону, објављено пет монографија, чији аутори су Ален Жуфруа, Петер Хандке, Едвард Луси-Смит и други еминентни писци и ликовни критичари.