Од приоритета сарадња са Руском Федерацијом

24. фебруар 2017. године

Нови Сад, 24. фебруар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић разговарао је данас са министром културе и туризма Републике Коми, једне од федералних јединица у саставу Руске Федерације (РФ), Сергејом Јемељановим и Маријом Шибановом, координатроком пројекта Енергија знања, коју реализује компанија Гаспромњефт у Србији.

По Штаткићевим речима, један од приоритета међународне сарадње ресорног секретаријата је управо ближе и конкретније повезивање са РФ, па самим тим и са Републиком Коми, која се показала као добар партнер подржавајући пројекте из образовања и улагања у наше образовне институције.

Министар Јемељанов је истакао задовољство сарадњом са Србијом, нагласивши да Републику Коми чини 23 одсто становништва угро-финског порекла, тако да би за будућу сарадњу веома добро било госотвање једног традиционалног фестивала у оним деловима Војводине у којима живе  припадници мађарске националне заједнице.

Реч је о фестивалу Финохунгарски , а чињеница да се 2018. обележава 180 година од званичне дипломатске сарадње са Руском Федерацијом и 85  година од оснивања Руског дома у Београду, била би прилика за његово гостовање у једном од ваших градова на северу Бачке рекао је Јемељанов. 

Град Ухт у Републици Коми и град Зрењанин су недавно постали градови побратими. Тада је компанија Гаспромњефт помогла и отварање два одељења на зрењанинском Техничком факултету  Михаило Пупин која су  уско стручна и специјализована за  студенте, који желе да се баве призводњом и прерадом нафте, што до сада није била пракса.  Симболика овог повезивања је тим већа, што је Ухт, како се најчешће каже, родно место руске, док је Зрењанин  српске нафте.