Подршка конкурсу "Иван Јевтић"

12. јануар 2017. године

Нови Сад, 12. јануар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и заменик др Небојша Кузмановић разговарали су данас са познатим композитором и академиком САНУ Иваном Јевтићем.

Кључна тема био је Први интернационали конкурс за трубу "Иван Јевтић" који ће 2018. године бити одржан у Новом Саду. Покрајински секретаријат пружиће пуну подршку овом пројекту. Јевтић је сарађивао са свим еминентим светским трубачима, а према речима професора Штаткића труба је инструмент од изузетног значаја у нашој култури.

"Лимени дувачки инструменти имају богату историју на овим просторима и дошло је време да се о труби проговори на другачији начин", рекао је Штаткић.

Француски музиколог Силви Нисефор написала је књигу Иван Јевтић, композитор на путевима слободе, чија промоција ће бити одржана 22. фебруара у "Платонеуму" у Новом Саду. У тој књизи, она је Јевтића означила као једног од најзначајнијих представника српске музике у свету, што потврђује чињеница да су његова дела изводили еминентни музички уметници широм света, у скоро свим земљама Европе, Северној и Јужној Америци, Русији, Јапану и Кини.

Јевтићево прво дело посвећено националној историји "Задужбине Косова", извођено је још у бившој Југославији, као и у Немачкој и Русији, а светска премијера његове симфонијске поеме "Изгон", посвећене егзодусу Срба из Крајине, изведена је у бразилском граду Порто Алегро 2001. године.