Култура отвара сва врата

16. јануар 2017. године

Нови Сад, 16. јануар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић са сарадницима састао се данас са конзулом Републике Хрватске у Суботици Хрвојем Амбреушом и чланом Националног већа хрватске националне мањине Иваном Карачићем. 

 

Тема сусрета било је јачање веза у домену културе између српског и хрватског народа. Професор Штаткић истакао је да управо култура најбрже руши све баријере.

Култура не признаје закључана врата, а кључ је у директној комуникацији. Секретаријат има идеју да појача културну сарадњу у региону и сматрамо да је то једини прави пут, додао је Штаткић.

 

Према његовим речима, могуће је директно сарађивати на свим пољима културе, јер је она развијена у обе средине и српској и хрватској.

Култура у Војводини има један специфичан стваралачки облик, с обзиром на мултикултуралност средине. На овом простору постоји нека врста збира свега онога што се дешава у култури у свим земљама у окружењу, нагласио је Штаткић.

 

Како је већина хрватских удружења која се у Србији баве културом концентрисана управо на подручју Војводине, конзул Амбреуш рекао је да је системска комуникација са свим нивоима власти веома важна.