Холокауст никада не сме да се заборави

24. јануар 2017. године

Нови Сад, 24. јануар 2017. - Непрекинуто сећање на невине жртве није само наша обавеза према прошлости, већ и одредница за исправно поимање савремености , изјавио је данас заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић у Историјском архиву града Новог Сада.

Поздрављајући учеснике међународног пројекта Ескалација у Холокаусту који су се окупили у тој институцији, он је додао да Покрајински секретаријат подржава све подухвате који на прави начин осветљавају прошлост и обавезују нас на незаборав према невиним жртвама.

Јеврејски и српски народ били су жртве мрачних идеологија нацизма и фашизма и прошли су кроз голготу колективног страдања, делећи трагичну судбину свих оних које је `проказала` једна мрачна идеологија, нагласио је Кузмановић.

Српски народ је, према његовим речима, у Другом светском рату био на страни добра, на страни борбе за слободу и на страни антифашизма, који је темељна људска и европска вредност.

Ми смо на то и данас поносни и зато је наша дужност да кроз овакве пројекте заједнички обнављамо сећање на трагичне ратне догађаје са основном поруком да се они више никада не понове, подвукао је Кузмановић.

Ескалација у Холокаусту је партнерски пројекат Историјског архива Београда, Центра за истраживање и едукацију о Холокаусту из Београда, невладине организације Тераформинг из Стокхолма, Филозофског факултета Свеучилишта у Ријеци и Института за проучавање рата, Холокауста и геноцида из Амстердама.

Учеснике данашњег скупа поздравили су и члан градског већа Града Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић, директор новосадског Историјског архива Петар Ђурђев и директор Историјског архива Београда Драган Гачић.