Омаж страдалницима злогласног логора Нађмеђер

05. мај 2017. године

Нови Сад, 05. мај 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић учествовао је синоћ у Градској библиотеци у Новом Саду  на вечери посвећеној страдању заточеника у аусто-угарског логора Нађмеђер током Првог светског рата.

Кузмановић, који је аутор књиге Нађмеђерска  долина смрти Риста Ковијанића,  подсетио је да је тај логор имао тешку и често тужну судбину, посебно после распада бивше Чехословачке и година транзиције у источној Европи.

Ипак, учињени су велики напори и код нас и у Републици Словачкој, па и у самом Нађмеђеру да ово стратиште добије и сачува сва обележја која ће бити достојна великог људског страдања и патњи његових заточеника. Један од наших првих наредних задатака је постављање плоча са пописом свих страдалих, додао је Кузмановић.

У програму су учествовали су и Срђан Илић, чији је ТВ филм (Не)заборављени приказан публици, затим преводилац Тибор Вајда и Зоран Колунџија, власник издавачке куће Прометеј. Поред књиге Нађмеђерска  долина смрти Риста Ковијанића, та издавачка кућа штампала је и књиге Царски и Краљевски заробљенички логор - Нађмеђер, Ласла Варге и Нађмеђер Аустроугарски логор за Србе, Исидора Ђуковића.