Запажен наступ  Покрајинског секретаријата на Међународном салону књига

13. март 2017. године

Нови Сад, 13. март 2017. - Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама имао је веома запажен наступ на  Међународном салону књига који је, заједно са Сајмом образовања Путокази и Међународном изложбом уметности Арт експо, одржана је прошле недеље на Новосадском сајму, где је током седам дана трајања манифестације била запажена посета штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Током седам дана,  штанд Секретаријата посетио је изузетно велики број љубитеља књиге, а институције културе чији оснивач је Покрајинска влада, а финансирају се преко  Секретаријата одржале су низ успешних промоција.

Већ првог дана сајма Музеј савремене уметности Војводине је, тако, представио своју издавачку активност и планове за ову годину. Истога дана представили су се и оперски извођачи, Српског народног позоришта, као што су Гудачки квартет, Српски хор Св.Серафим Саровски и Жељко Андрић оперски певач, који је извео арију Ескамиља, опере Кармен Жоржа Бизеа.

Наредног дана, у уторак, на штанду секретаријата одржана је промоција издаваштва Срба у Хрватској, Севеза Срба у Румунији и Срба у Мађарској, чије представљање је било запажено. Позоришни музеј Војводине је тог дана на главној бини представио публикацију о Теорији драмских жанрова, луткарство у Србији.

Војвођански симфонсијкси оркестар је имао наступ 8. марта, док је Завод за културу Војводине на челу са Александром Петровићем представио књигуФизис и космос, чија промоција је била посећена, јер се аутор бави питањем филозофије живота од Сократа до савременог човека.

Изадавачки завод ФОРУМ представио је своје издаваштво у четвртак, 9. марта, а Музеј Војводине промовисао је монографско издање Археолошка топографија Баната. Покрајински завод за заштиту споменика културе истог дана представио је капитално издање монографије Архитектура римокатоличких цркава  у Војводини 1699 - 1939.

Душан Вујичић је у петак 10. марта, испред издавачке куће Платонеум  говорио о Барокним темама српског иконостаса XVIII века,  аутора Бодина Вуксана. Истога дана представила се и Књижевна задруга српског националног савјета из Црне Горе, где су учесници, између осталих,  били директор др Момчило Вуксановић и уредник Будимир Дубак.  Представљање је имала и Књижевна општина Вршац, на трибини  Забрањени градови  коју су водили књижевник др Драшко Ређеп и Вукашин Војводић.

Друштво за језик сваке од  националних заједница, чији језик је у службеној употреби у АП Војводини, одржао је у суботу, 11. марта, промоцију поезије на језику заједнице, а аутор књиге др Дејан Микавица је истога дана промовисао књиге Српска политика у Војводини 1526-1918 и Српска политика у Хрватској 1538- 1918.