Додир стакла нордијских мајстора дизајна

21. март 2017. године

Нови Сад, 21. март 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић отворио је вечерас у Музеју Војводине изложбу савременог нордијског стакла под називом Додир стакла. Реч је о изложби коју су заједно са Музејом Војводине и Музејом Мимара у Загребу, организовале Амбасада Данске, Финске, Норвешке и Шведске.

Поздрављајући присутне секретар Штаткић је рекао да стакло, иако билошки неактиван материјал, представља право откровење за уметнике обликовања.
Сама природа се постарала да нам га представи као свој драгоцени продукт, а човек га је прихватио као Божији дар и од њега ствара величанствена, креативна, употребна и уметничка дела, што нам ова изложба показује, додао је он.

Према Штаткићевим речима, сваки изложени комад стакла има своју димензију креативне алхемије, дефинисану форму, идејну конструкцију, програмирани аспект хуманог минималистичког израза, једноставну хармонизаовану целину, комплементарност и зато све делује савршено и складно.

Ови радови зраче својом топлином, складом, оптимизмом и креативном игром у материјалу. Гледајући кроз стакло нордијских мајстора и дизајнера, ова изложба приказује изванредну и неговану област уметности, надахнуте уметничке комаде, који се уздижу изнад свакодневице орекао је он отварајући изложбу.

Отварању изложбе присиствовали су и амбасадор Финске у Србији Порти Иконен, заменица шефа мисије амбасаде Норвешке Јанике Баин, отправник послова амбасаде Данске Мортен Сковго Хансен и директорка Музеја Мимара у Загребу Лада Ратковић Буковчан, која је уједно и њена ауторка изложбе.
Испред Музеја Војводине присутне на отварању поздравио је директор др Драго Његован.