Изузетан значај очувања идентитета Словака у Војводини

29. март 2017. године

Нови Сад, 29. март 2017. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић разговарали су данас са делегацијом Министарства спољних и европских послова Владе Републике Словачке, коју је предводио државни секретар Лукш Паризек.

По речима потпредседника Њилаша, Покрајинска влада са посебном пажњом негује очување националног идентитета свих националних заједница у Војводини, укључујући и словачку, која је у покрајини друга по бројности.

Како у сфери образовања, тако и сфери културе и информисања на језицима националних заједница, ми поштујемо законске оквире и регулативе, што је прецизно наведено и у Поглављу 23, једном од кључних у процесу придруживања Републике Србије ЕУ истакао је Њилаш и додао да је са тим у вези и припрема новог  Закона о националним мањинама и националним саветима.

С друге стране, секретар Штаткић је подвукао да Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама снажно подржава очување словачког културног и  националног идентитета.

Радимо  то кроз подршку информисању на словачком језику, као и кроз подршку бројним манифестацијама, фестивалима и издаваштву. Трудимо се да то чинимо не само институционално, већ и на терену, што смо показали недавном посетом Ковачици која је центар врхунског сликарства које је на понос не само Словацима, него и целој Србији, додао је Штаткић.

Према речима његовог помоћника Ђорђа Вукмировића,  за два стуба јавног информисања словачке националне мањине Хлас људу у сфери штампаних, и телевизијски и радијски програм РТВ, у сфери електронских медија   обвезбеђено је трајно и одрживо финансирање.

Схвативши проблеме са којима  се, после приватизације, суочавају и локални медији који програм емитују на језицима мањина, за ову годину смо предвидели четири пута већа средства за њихово пројектно суфинансирање  него што је то било у 2016.,  додао је он.

Државни секретар Паризек је посебно нагласио  да Словачка подржава Србију на путу ка ЕУ и да неће мењати свој чврст став о непризнавању Косова. Истовремено, он је изразио и задовољство због положаја Словака у нашој земљи.

Прошло је 250 година од досељавања Словака У Војводину и од тада до данас они су, захваљујући разумевању већинског становништва, успели да сачувају свој национални идентитет, што је за пример и похвалу прецизирао је Паризек.  

У словачкој делегацији били су  Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији, њен заменик Игор Венцел, Ивана Рапaва, координатор у Канцеларији државног секретара, Растислав Костилник,  референт за регион Балкана у Министарству иностраних послова, Јн Варшо, председник Канцеларије за Словаке који живе у иностранству и Људовит Помицхал из те канцеларије.

Састанку су присуствовале и Биљана Кашерић и Милинка Хрћан, помоћнице покрајинског секретара за образовање прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, као и др Небојша Кузмановић и Арпад Блашко, заменик и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.