Почео први меморијал Рудолф Бручи

31. март 2017. године

Нови Сад, 31. март 2017. - Фестивал Рудолф Бручи уприличен поводом стогодишњице од рођења једног од најзначајнијих домаћих композитора почео је синоћ у Синагоги концертом Војвођанског симфонијског оркестра под диригентском палицом Илмара Лапинша. Уочи извођења три Бручијевих композиција, Сомфоније бр. 3., Концерта за тромбон и оркестар бр. 2 и Симфоније Леста, присутнима се обратио покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић, који је званично отворио Фестивал.

По Штаткићевим речима, Бручијев музички језик је дубоко укорењен у музичку традицију Балкана у најширем смислу. Неприкосновени бард наше музичке сцене академик Рудулф Бручи је, додао је Штаткић, поседовао велику композиторску енергију са озбиљним познавањем апаратуре великих музичких састава.

Подсећајући се на савете и размишљања о естетици музике великог композитора, секретар Штаткић је рекао да је професор Бручи имао профилисан музички језик, композиторски идентитет и оригиналност, која плени, одушевљава и задивљује, јер то је један јединствен уметнички печат.

Зато је академик Бручи задужио све нас да потшујемо његово дело, изводимо и објављујемо, да тим музичким остварењима учимо нове генерације композитора нагласио је Штаткић и апострофирао да смо дужни да развијемо фондацију са његовим именом, да овај град добије улицу са његовим именом, јер бесмртним композицијама јесте вредан великих почасти и зато је баш данас, на дан његовог рођења, и уприличено отварање меморијала, првог у низу, који би требало да се одржава бијенално.

Рудолф Бручи млађи, син академика Бручија, јуче је непосредно пред почетак дводневног симпозијума у Матици српској, потписао са председником Матице српске др Драганом Станићем, акт о оснивању Легата Рудолф Бручи, којим је сву очеву уметничко-музичку заоставштину оставио најстаријој институцији културе, науке и уметности у Срба.

Дводневни симпозијум под називом Живот и дело Рудолфа Бручија: композитор у процепу између естетика и идеологија, почео је јуче у великој сали Матице српске, а данас ће бити настављен у Мултимедијалном центру Академије уметности Универзитета у Новом Саду. На симпозијуму о животу и делу Рудолфа Бручија говори 20 еминетних излагача из Србије, Хрватске и Велике Британије.