Штаткић: Петар Лубарда симбол горштачке снаге и жара  

19. октобар 2017. године

Нови Сад , 19. октобар 2017. - Петар Лубарда представља један инстиктивни стваралачки нагон аутентичне матрице, рекао бих црногорског и животног крша - уписаног горштачког кода космогонијске непостижне снаге и жара, оценио је данас у Спомен-збирци Павла Бељанског, на отварању научног скупа посвећеног великом сликару, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић.

Он је додао да је Петар Лубарда (1907-1974), имао изузетну енергетски кумулисану енергију, визуелну експлозију колорита, необичну форму и линије, светлосну екстазу и много тога што је створило дела изузетне вредности, снаге и жара.

Да је то тако сведоче импресивне слике као што су Битка на Вучјем долу, Гуслар, Коњи и Косовски бој, рекао је Штаткић.

Испред Спомен збирке Павла Бељанског учеснике скупа и поштоваоце Лубардине уметности поздравила је управница др Јасна Јованов, а испред београдске Куће легата директор Филип Брусић Ренауд. У име сликареве породице говорили су Лубардина рођака Ђина Лазар, иначе оснивач Фондације Петар Лубарда из Херцег Новог, и Петров синовац Ђуро Лубарда.

По њиховим речима Фондација је основана са идејом да се два пута годишње, на дане сликаревог рођења и смрти, организују радионице, колоније и низом догађаја обележе ова два, за породицу Лубарда, значајни датуми.

Данашњи научни скуп организован је у три целине, у оквиру којих су историчари уметности, кустоси и поштоваоци говорили о значају Лубардиног сликарства.