Подршка очувању српске културне традиције у Војводини и у региону

25. октобар 2017. године

Нови Сад , 25. октобар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић са сарадницима, уручио је данас уговоре представницима културно-уметничких друштава и других  удружења која су подржана на конкурсу за финансирање пројеката и програма у области заштите и очувања традиционалног стваралаштва Срба у АП Војводини и културног наслеђа Срба у региону у овој години.

Реч је о 11,5 милиона динара који су за ову врсту подршке опредељени у оквиру ребаланса покрајинског буџета  и који би, како је Штаткић нагласио, требало да подстакну оживљавање запостављеног, а тиме и посусталог аматеризма. Од тог износа 7,1 милиона намењено је пројектима кулутрно-уметничких друштава и удружењима у АП Војводини, а 4,4 милиона аматерским друштвима из Вуковара.

Као неко ко је дуго година и сам био председник Савеза аматерских друштава Војводине, знам колики је значај аматеризма. По проценама, аматеризмом у култури се само у Војводини бави између 150.000 и 200.000 људи који су, ношени најчистијим емоцијама, чувари традиције и који заслужују много већу подршку од оне коју сада имају, рекао је секретар Штаткић.

Стога је, према његовим речима, данашње уручење уговора тек почетак свеобухватне и континуиране помоћи развоју аматеризма, како у покрајини, тако и у региону, где он, као својеврстан чувар традиције и идентитета Срба, има још већи значај.

То је потврдио и Срђан Јеремић, председник Заједничког већа општина у Вуковару, нагласивши да ће ова помоћ неким од културно-уметничких друштава из тог дела Хрватске буквално значити опстанак.

Реч је о друштвима која нису добила подршку из хрватских фондова који су за то намењени и ово ће им удахнути нови живот. У неговању и чувању нашег идентитета ова подршка је веома значајна, а посебно желим да захвалим на изузетном разумевању на које наизлазимо у Покрајинском скретаријату, разумевању каквог није било никада раније. Ми то схватамо и као обавезу коју ћемо, будите уверени, и испунити, додао је Јеремић.

Испред новосадског КУД Светозар Марковић обратио се директор Зоран Павловић, рекавши да то друштво ове године обележава изузетан јубилеј седам деценија рада и чувања и промовисања народне традиције.

На конкурсу за финансирање пројеката и програма у области заштите и очувања традиционалног стваралаштва Срба у АП Војводини и културног наслеђа Срба у региону, ове године су подржана културно уметничка друштва и друга удружења из Вуковара, Новог Сада, Ковиља, Кањиже, Кљајићева, Остојићева, Падеја, Руског Села, Темерина, Уљме и Инђије.