У Бачкој Паланци одржан научни скуп Епископи Епархије бачке Епархија бачка кроз векове

26. октобар 2017. године

Нови Сад/Бачка Паланка , 26. октобар 2017. - Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе  с верским заједницама, задужен за односе са верским заједницама Мирослав Илић присисутвовао је у суботу, 21. октобар, у Вили Гранде у Бачкој Паланци, одржавању  научног скупа Епископи Епархије бачке Епархија бачка кроз векове.

Илић је изразио задовољство, што је учесник овако еминентног научног скупа, јер по његовим речима на трону Епархије бачке седели су велики људи српске историје.

Они су били велики због величине својих подвига и високих стандарда које су неговали у свом пастирском животу истакао је Илић и додао да њихова постигнућа обавезују, али и оспособљавају и нас да разумемо знаке времена и да свој лични живот увек сагледавамо у оквиру заједнице

Научни скуп је одржан благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја, у организацији  Православне Епархија бачке Црквене општине Бачка Паланка и Друштва наставника историје Бачке Паланке.

Скуп је почет светом Литургијом у храму Покрова Пресвете Богородице, коју је служио протонамесник Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички, уз саслужење протонамесника Брана Миловца, архијерејског намесника бачкопаланачког, ђакона Мирослава Николића и ђакона Србољуба Срдића. Након молитве, одржан је помен свим уснулим епископима бачким. На светој Литургији је певао црквени хор Свети Јован Крститељ којим је дириговала професор музике Снежана Жујић.

Научни скуп је отворио протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, који је истакао част да у име Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја, чијим  благословом је и организован овај научни скуп, поздрави све учеснике скупа, са жељом да се из овога скупа изађе публикованим зборником, који ће многе аспекте рада Епископа бачких и саме Епархије бачке, представити широј јавности.