Пријем за Перу Зупца поводом Шантићеве награде

30. октобар 2017. године

Нови Сад, 30. октобар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић, примио је данас песника Перу Зупца поводом Шантићеве награде коју му је недавно доделило Српско просвјетно и културно друштво Просвјета из Мостара.

Ова престижна награда се додељује у оквиру манифестације Шантићеве вечери поезије, а Штаткић је, честитајући Зупцу, изразио задовољство што је ове године припала песнику који је, уз самог Шантића, најнежније и најснажније опевао Мостар којем је целом душом припадао.

Најлепши лирски стихови настали у Мостару и преточени у непоновљиве и непролазне Мостарске кише, доказ су да уметности не познаје ни време, ни границе, ни предрасуде, додао је Штаткић.

Према његовим речима, моћ велике поезије јесте у томе да, без обзира  уметник налази, живи и постоји, своју поруку, дубоко и за вечност, уреже у душу свакога ко је прочита.

То је порука љубави и лепоте, баш онаква какву нам је, давних дана, оставио и сам Алекса Шантић, нагласио је Штаткић.

Захваливши на честиткама, 72-огодишњи Зубац је рекао да, у годинама у којима он јесте, Шантићева награда заправо заокружује његов однос са завичајем.

Завичај нас формира у младом добру, али и остаје у нама заувек. Отуда и посебан, узвишен осећај када примате једно овакво признање, а звона мостарске цркве то најављују и прате, закључио је велики песник.