Небојша Кузмановић открио споменик Лази Харамбаши у Сасима

30. април 2018. године

Нови Сад, 30. април 2018. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић је протеклог викенда открио споменик чувеном српском хајдуку Лази Харамбаши  у Сасима, надомак Нових Карловаца. Скулптура је рад писца и вајара Предрага Бањеглава и као таква је  поклон Лазином родном селу.

Са жељом да врате сећање на претке који су досељени из Лике, Крајине и Далмације у Срем да би као граничари у служби Аустрије, бранили Аустријску монархију од упада Турака, а у исто време сневали снове о сопственој слободној држави и пружали отпор властима (Аустрије и Турске) деловањем хајдука, попут Лазара Добрића, родом из Саса, чувеног Лазе Харамбаше и његове дружине ,с краја XVIII и почетком XIX века,  уочи Првог српског устанка, приређена је  ова свечаност.
По речима заменика Кузмановића, Лаза Хармабаша, како га историја памти, јесте још један доказ да борба за слободу, била је и остала трајна човекова жеља. Зато смо, како он каже, данас се окупили у Сасима како би ту чињеницу потврдили и подсетили се на дела чувеног Лазе Добрића, који је један најпознатијих хајдука свог времена.

Подсећања ради Лазар Добрић (Лаза Харамбаша), хајдуковао је крајем XVIII и почетком XIX века на просторима Турске и Аустрије, а чета му је била састављена од Сремаца и Србијанаца. Најпознатији хајдуци у његовој чети, а затим и сами харамбаше, били су Станоје Главаш и Карађорђе Петровић.

Лаза је био родом из сремског села Саса, опанчар по занимању. Ухваћен од аустријских власти, он је осуђен на смрт, затим помилован десетогодишњом робијом, али је успео да побегне из затвора у Темишвару. Потом је био неухватљив за аустријске власти, а заштиту је налазио у Београду код султановог одметника, дахије Кучук Алије. Главе му је дошао београдски везир, недалеко од Јагодине (1803).
 Уз пригодан драмски и културно-уметнички програм, реномирани историчари су говорили о историјској личности Лазе Харамбаше.