Незаборав за невине жртве рације у Чуругу

22. јун 2018. године

Чуруг
, 22. јун 2018. - Покрајински секретар за културу јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је данас у Чуругу обележавању петогодишњица рада Музеја жртава рације, отвореног 2013. године у знак сећања на готово 900 чурушких Срба и Јeвреја који су, у јануару 1942. године, убијени у злогласној мађарској рацији.

 

Обраћајући се присутнима Милошевићева је подсетила да су музеји, без обзира чему су посвећени, сами по себи, места незаборава и да то, наравно, важи и за Музеј жртава рације.

Овај музеј је отворен да би за вечност подсећао на страдање невиних људи, чије слике нас овде окружују,  сведочећи о једном страшном и обезљуђеном времену и да би неговао пијетет према њиховој ничим заслуженој патњи, додала је она.

 

То време, према њеним речима, никада и нигде више не би смело да се понови, а поред тога што је место вечног сећања, чурушки Музеј је, заједно са спомеником мађарским жртвама из 1944. и 1945, који је у Чуругу такође подигнут пре пет година, истовремено и симбол историјског српско-мађарског помирења.

То помирење је засновано на заједничком ставу да свака невина жртва ма чија она била - заслужује сећање и поштовање, а чињеница да је овај музеј уређен средствима Владе Републике Мађарске, а споменик подигнут средствима Владе Републике Србије, била је више него симболична потврда таквог става, нагласила је Милошевићева.

С друге стране, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор подсетио је да су пре пет година председник Србије Томислав Николић и Мађарске Јанош Адер иницирали помирење, сматрајући да ни један народ не сме да носи терет колективне кривице.

Наше две заједнице имају снаге да развијају нови свет наде у којем комшија пружа руку комшији, а праштање захтева сећање, а не негирање злочина, додао је Пастор.

Присутнима су се обратили и мађарски амбасадор у Србији Атила Пинтер и  председник Скупштине општине Жабаљ Радован Чолић. Музеј жртава рације у Чуругу смештен је, иначе, у згради некадашњег Топаловог магацина, у којем је током рације убијено више од 500 Чуружана. У јуну 2013. године заједно су га отворили председници Николић и Адер.