Свечаном академијом обележен Дан Савета чешке националне мањине у Србији

17. мај 2018. године

Нови Сад, 17. мај 2018. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић синоћ је у месту Крушчица, општина Бела Црква, присуствовао Свечаној академији поводом обележавања Дана Савета чешке националне мањине у Србији.

Честитајући Дан Савета чешке националне мањине у Србији др Кузмановић је истакао да покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама са посебном пажњом негује очување језика, писма, културе и информисања свих националних заједница, које живе на овом простору.

 

Подсећања ради, истакао је он, чешка заједница издаје месечни двојезични часопис Беседа Чешка, на регионалној телевизији Банат емитује емисије на месечном нивоу, а на локалној радио станици једном недељно.

Наша је како обавеза, тако и привилегија да помажемо у очувању различитости, која краси ове просторе рекао је др Кузмановић и додао да је прича о лепези вишенационалних заједница, мултиконфесионалности и мултинационалности управо прича општине Бела Црква, где живи 24 нација и где се са правом сваке године и одржава Фестивал различитости, где вам је ресорни секретаријат партнер у реализацији, са жељом да у свему томе трајете.

Председник Савета чешке националне мањине проф. др Јожа Сивачек је подсетио да број припадника чешке мањине је нешто мањи од 2.000, тако да је, статистички гледано, чешка национална мањина једна од најмањих у Србији. Око 1.400 њених припадника живи на територији Јужног Баната, општина Бела Црква, око 400 их је у Београду, а остатак широм Србије.  

 

Национални савет Чеха  је претходне две године расписао конкурсе и путем стипендија помогао ученицима и студентима у школовању, са намером да у будућности усмере своја знања и способности за добробит чешке заједнице. Зато данас, нагласио је Сивачек, и Основној школи Сава Мунћан у Крушчици ђаци похађају наставу на чешком језику, а у месту Чешко село, иако живи свега 30 становника успели смо да од њега направимо малу туристичку атракцију.

Испред општине Бела Цркве обратио се председник општине Дарко Богосављевић, а Свечаној академији присуствовала је и Петра Феикова из амбасаде Републике Чешке у Србији.

У културно уметничком програму одиграна је дечија представа Лотранд и Зубаида.