Организована ликовна колонија у манастиру Петковица

28. мај 2018. године

Нови Сад/Петковица, 28. мај 2018. - Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић протеклог викенда посетио је манастир Пековицу, где је одржана десета по реду ликовна колонија, у којој су поред сликара, учествовали и гуслари и песници.

На дан када Српска православна црква обележава Силазак Светог Духа на апостоле, Сектор за односе с верским заједницама већ десету годину организује традиционалну ликовну колонију. Иначе, манастир Петковица је сазидан у XVI веку и има најстарији очувани средњевековни фрескопис у читавом фрушкогорју.

Селектор овогодишње колоније је Данило Вуксановић, програмски директор Галерије Матице српске и академски сликар. По његовим речима, позвани уметници на одређен начин комуницирају са оним што се баштини у овом манастиру, а то је духовни живот. Управо такав живот може на одређен начин бити ликовно занимљив.

У оквиру савремене уметничке продукције која обухвата сликарски ангажман, постоје места српске духовности који уметницима данашњег тренутка могу да понуде ваљане разлоге за стваралачке захвате засноване на традицији. Манастир Петковица се налази на мапи тачака које, организацијом ликовне колоније негују савремени ликовни израз ослоњен на баштину православне културе.

На овогодишњој колонији су учествовали сликари Видоје Туцовић, Маријета Сидовски, Данило Вуксановић, Драган Бартула, Невена Гавриловић, Кристина Брковић, Дуња Николија Попов. У песничком делу програма били су Мирослав Алексић и Сунчица Торбица, док су у музичком делу учествoвали гуслар Зоран Јелић и етно певачица Јефимија (Славица Средојевић).