Драгана Милошевић: Празник писане речи, уметничке креативности и знања

07. март 2018. године

Нови Сад, 7. март 2018. - Сајам књига и Међународна изложба уметности Арт експо, који управо почињу, и предстојећи Сајам образовања Путокази, чине својеврсну целину која би могла да се назове и празником писане речи, уметничке креативности и знања, дакле свега оног што оплемењује и узвисује људски дух и чини суштински смисао живота, рекла је данас на Новосадском сајму покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић.

Већ сама чињеница да окосницу Сајма књига чине Дани Лазе Костића и да највише признање сајма носи име тог заиста великог песника, говори и о поштовању наше књижевне и уопште културне традиције, захваљујући којој смо можда пре свега другог кроз бурне историјске мене и претрејали као народ, додала је Милошевићева.

Према њеним речима, изузетно је лепо и то што ће, у оквиру Дана Лазе Костића, бити обележени и значајни јубилеја двоје животних и књижевних савременика и великана наше књижевности: 125 година од рођења можда највећег писца нашег језика Милоша Црњанског и 120 година од рођења најнежније, рекла бих вечне наше песникиње Десанке Максимовић.

Она је изразила задовољство што је део Сајма књига и издавачка продукција Секретаријата на чијем је челу, како она коју смо подржали кроз пројектно суфинансирање, тако и она чији носиоци су наш Завод за културу Војводине и наши заводи за културу националних мањина, односно друге институције чији оснивач је Аутономна покрајина Војводина.

Лепо је, најзад, и то што ће, за највише домете у области ликовне уметности, бити додељена и награда која носи име великог Саве Шумановића, тог нашег трагичног и дивног сликара европског формата, нагласила је Милошевићева.

Након завничног отварања, писцу Слободану Владушићу уручена је награда Лаза Kостић за књигу Kњижевност и коментари, у издању Службеног гласника, док ће награда Сава Шумановић у петак бити уручена Игору Антићу, новосадском уметнику који живи и ствара у Паризу. Уз то, новоустановљена награда за најбољу књигу за децу додељена је Роману без ормана Вулета Журића, док је за издавачки подухват године проглашена едиција Kултурна баштина у Србији новосадског Платонеума.

Сајам књига, Међународна изложбу уметности Арт експо и Сајам образовања Путокази, званично је отворио члан новосадског Градског већа задужен за културу града Далибор Рожић, а испред Новосадског сајма присутнима се обратио извршни директор Никола Ловрић.