Морамо да оснажујемо једни друге у очувању наших идентитета

23. октобар 2018. године

Нови Сад, 23. октобар 2018. -

Нови Сад, 23. октобар 2018.- Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ивана Бороја присуствовала је јуче, у дворцу Еђшег у Новом Саду, отварању изложбе  Сликом заједно, уприличене поводом десетогодишњице рада покрајинских завода за културу националних мањина.

По њеним речима, деценија функционисања тих завода јесте значајан јубилеј, који свакако с једне стране доказује квалитет њиховог рада, а с друге стране неопходност институционалне подршке.

Додатна, посебна симболика данашњег догађаја јесте и у локалитету у ком се изложба одржава, а то је ово прелепо здање дворца Еђшег. Сви знамо да реч еђшег реч на мађарском значи јединство, а јединствени смо онолико колико оснажујемо једни друге на путу очувања и промоције наших националних и културних идентитета и снажни смо онолико колико на том путу једни друге уважавамо, додала је Бороја.

У Еђшегу су, иначе, представљени радови шест уметника - Давида Нађа Абоњија, Валентине Бороштеан, Дарјана Харди, Алене Kлаћикове, Лее Видаковић и Маје Ракочевић Цвијанов - са премијерне изложбе коју је, недавно, у Суботици отворила покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

У име завода за културу националних мањина, присутнима су се јуче, на својим матерњим језицима, обратили представници мађарске, румунске, русинске, словачке и хрватске заједнице.

Изложбу у Еђшегу је отворена до 31. октобра, а прати је каталог на свим језицима националних мањина, као и на српском и енглеском језику.