Програм промотивних активности Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама на 63. Међународном сајму књига у Београду

24. октобар 2018. године

Нови Сад, 24. октобар 2018. - Од 21.  до 28. октобра ове године ,  на 63. Међународном сајму књига у Београду на штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама,у хали 4, промовисана су и представљена бројна издања издавачких делатности институција културе у АП Војводини и шире.

Са тим у вези у понедељак, 22. октобра представљена су издања Српског народног позоришта,  Банатског културног центра из Новог Милошева, као  и  издавачка делатност Графопромета.

У уторак, 23. октобра своја нова издања представио је Покрајински завод за заштиту споменика културе-Петроварадин, као и Српски културни центар из Будимпеште.

Издавачка кућа Агора је данас, у среду 24. октобра, представила најновија издања наших писаца почев од романа Владимира Пиштала Сунце овог дана, па до нових романа Милисава Савића , као и почетак пројекта објављивања сабраних дела Саве Дамјанова.

Издавачка кућа Академска књига, истог дана, представила је свој пројект издавања Сабраних дела  Александра Тишме, као и мемоаре нобеловца Ернеста Сабата.

Завод за културу Војводине представио је изабрана филозофска дела Николе Kајтеза и Александра Петровића, ликовну монографију посвећену Драгољубу Аџићу, као и едицију добитника награде Милица Стојадиновић Српкиња.

У  четвртак, 25.октобра, на штанду Покрајинског секретаријата у 12.00 сати, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с весрким заједницама Драгана Милошевић присуствоваће  представљању едиције Велики рат 1914-1918 новосадске издавачке куће Прометеј.

Након тога, организовано је представљање књиге Ослобођење Новог Сада проф. др Слободана Бјелице у издању Градске библиотеке Новог Сада . Истог дана, у издању Музеја Војводине, др Драго Његован и мр Зоран Вељановић говориће о књигама:  Документи о присаједињењу Срема, Баната, Бачке и Барање 1918 , Споменица ослобођења Војводине 1918,  Војводина 1918-1938, Југославија - потреба или заблуда - стварање Краљевине СХС,  Култура и идентитет Буњеваца.

У петак,26. октобра, предвиђено је представљање делатности Издавачког завода Форум, који ће промовисати преводе на мађарски књиге Иве Андрића Знакови поред пута, као и преводе на мађарски савремених српских писаца Јелене Ленголд, Марка Чудића, Владиславе Војнович и Лауре Барне. Тог дана и Музеј савремене уметности Војводине представиће своју издавачку делатност.

Позоришни музеј Војводине ће у суботу, 27. октобра представити своја издања, чиме се званично и заврашава овогодишњи програм активности.