Милошевић: Мањински медији јесу елемент очувања националног и културног идентитета свих заједница у Војводини

27. септембар 2018. године

Нови Сад, 27. септембар 2018. - Предстојећа конференција, која се бави питањем, да ли су мањински медији културно наслеђе, је врло значајна, јер се као и све досадашње, које је организовао Херор медиа понт, на један прагматичан и професионалан начин, бави питањима информисања на језицима националних мањина рекла је на данашњој конференцији, која је организована поводом предстојеће друге европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Шире гледано,сматра Милошевићева, мањински медији свакако могу да се посматрају као део културног наслеђа, дакле нечега што смо обавезни да чувамо и развијамо и предамо генерацијама које долазе.

 

По њеним речима јавно информисање на матерњем језику један је од од најважнијих елемената очувања националног и културног идентитета свих заједница у Војводини и то потенцира његов значај и мотив за подршку коју, у оквиру једног специфичног модела, Покрајинска влада, односно Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама пружа систему јавног информисања на језицима националних мањина.

Тај модел који може да послужи као узор, не само земаљама у нашем окружењу него и много шире, чине два дела објаснила је ресорни секретар Драгана Милошевић и прецизирала да је реч о директном субвенционисању листова, чији оснивачи су национални савети националних мањина и пројектно, односно, конкурсно суфинансирање медија, чији оснивачи су приватна лица или организације цивилног сектора.

 

Како је она навела, у односу на 2017. годину, та подршка је у 2018. години била за пет одсто виша, а за девет издавачких кућа, са 22 дневна, недељна, месечна, дечија и омладинска листа на осам језика, намера је Покрајинске владе и ресорног секретаријата да буде још виша, јер они, сви заједно, јесу део нашег свеопштег културног наслеђа и морамо га као таквог и чувати.

Испред Града Новог Сада обратио се члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, који је истакао да се и ова конференција уклапа у концепт рада Фондације Европске престонице културе Нови Сад 2021, јер мањински медији имају снажну друштвену улогу у Војводини и шире, што још више оправдава епитете Новог Сада, као мултикултуралне средине.

 

Наташа Херор, директорка Херор Медиа Понт-а је објаснила да се предстојећа друга европска конференција посвећена мањинским и локланим медијима бави питањем, да ли су и они део културног наслеђа,а одговоре на ту тему даће стручњаци, који ће у Новом Саду, од 15. до 17. новембра учествовати у њеном раду. Тражење одговора, на ово питање ће се одвијати кроз још неколико главних тема, истакла је Херорка и додала да ће се дотаћи и питања културних права, саморегулације мањинских медија и дефинисање феномена мањинских медија као културног наслеђа.

 

Конференцији је присуствовала и Розалија Екрес, директорка листа Мађар Со.