АМАТЕРСКО СТВАРАЛАШТВО У ВОЈВОДИНИ

 

Културно-уметнички аматеризам у свим својим облицима има у Војводини дугу и богату традицију. Судећи по документима из историјских архива, још крајем 18. и почетком 19. века у многим местима Војводине - у Бечкереку (данас Зрењанину), Вршцу, Сомбору, Суботици, Новом Саду, Панчеву, Иригу, Кикинди, Сенти, Темерину, Старој Пазови, Алибунару, Куштиљу, Куцури, Руском Крстуру и многим другим - истакнуту улогу имали су аматерски оркестри и хорови и позоришне дружине.

 

Данас у Војводини постоји око 420 културно-уметничких друштава која у свом саставу имају више од 1100 аматерских позоришних и фолклорних ансамбала, оркестара, хорова, група певача, секција за књижевност и рецитовање, за народни вез и сликарство.
Ова друштва негују традицију и савремено стваралаштво српског народа и националних мањина и етничких заједница који живе у Војводини: Срби, Мађари, Словаци, Румуни, Русини, Хрвати, Црногорци, Ашкалије, Буњевци, Јевреји, Македонци, Немци, Роми, Украјинци, Шокци, Крајишници и многи други. Културно-уметничка друштва окупљају на стотине хиљада аматера - деце, омладине и одраслих.

 

Већина културно-уметничких друштава су чланови Савеза аматера Војводине, нестраначке организације која координира рад културно-уметничких друштава у оквиру делатности своја четири одбора: за сценско, музичко, ликовно и за народно стваралаштво.
Адреса:
Завод за културу Војводине
Савез аматера Војводине,
Нови Сад, Војводе Путника 2
Телефон: 021/47 54 128 и 021/47 54 148

 

Позоришни аматеризам у Војводини одвија се на српском језику и језицима националних мањина и етничких заједница: српском, мађарском, словачком, румунском, русинском, хрватском, македонском, украјинском и ромском језику, као и на буњевачком говору.
У Војводини ради укупно 180 аматерских позоришта, и то: 149 за одрасле и 41 за децу, као и 70 рецитаторских група.

Музички аматеризам чува и негује музички фолклор, традицију, народне обичаје и уметничко стваралаштво српског народа И националних мањина И етничких заједница који живе у Војводини кроз рад 46 мешовитих, 29 женских и 6 мушких хорова, затим 104 групе певача, 88 тамбурашких оркестара, 24 дувачка оркестра, 56 оркестара цитри, 6 оркестара хармоника,135 мешовитих оркестара, 35 група солиста на старим инструментима, 239 фолклорних ансамбала.

 

Националне ношње у Војводини
 

     Mladoženja ''sa tokama'', Srbi, Kikinda, oko 1900

Mati i kći, Rusinke, Ruski Krstur, 1916

Devojka i mlada žena u svečanoj zimskoj nošnji,Mađarice, Bogojevo, 1951

Mlada i mladoženja, Slovaci, Gložan, polovina 20. veka

Bunjevačka narodna nošnja

Mladi bračni par, Rumuni, oko 1910.

 
Музички фестивали, смотре и сусрети
 
Фестивали, смотре и сусрети аматерских музичких друштава имају дугу традицију и доприносе богатству музичког живота Војводине.
Сваке године се организују бројне општинске и зонске смотре и фестивали, а најбољи ансамбли са ових смотри учествују на покрајинским и републичким смотрама и фестивалима, а најбољи одлазе на гостовања у земље региона, Европе и света.

Најзначајнији фестивали, смотре и сусрети аматерских музичких друштава:

Међународни фестивал фолклора ''Вршачки венац'' у Вршцу, Фестивал тамбурашких оркестара Србије у Руми, Фестивал музичких друштава Војводине у Руми, Фестивал музичког и фолклорног стваралаштва деце Србије ''Ивањско цвеће'' у Долову, Музички фестивал деце Војводине (одржава се наизменично у Сомбору и у Новом Бечеју), Фестивал фолклора војвођанских Срба ''Ивањско цвеће'' у Сивцу, Фестивал мађарског народног стваралаштва ''Ђенђешбокрета'' и ''Дуриндо'' (одржава се сваке године у другом месту Војводине са већинским мађарским становништвом), Такмичење војвођанских дечијих цитрашких састава и солиста ''Златна цитра'' у Србобрану, Фестивал словачке музике и фолклора ''Танцуј, танцуј'' у Бачком Петровцу, Дечији фолклорни фестивал ''Злата брана'' у Кисачу, Фестивал словачких изворних народних песама ''Сусрети на пивничким пољима'' у Пивницама, Фестивал музике и фолклора Румуна Војводине и Дечији фестивал румунске музике и фолклора (оба сваке године у другом месту Војводине са већинским румунским становништвом), Фестивал културе Русина и Украјинаца ''Црвена ружа'' у Руском Крстуру, Дужијанца у Суботици, Таванкуту и Сомбору, Дани културе Ашкалија, Фолклорни програм поводом Светског дана Рома …
 
Позоришни фестивали, смотре и сусрети
 
Позоришни аматери Војводине организују на српском језику и на свим језицима националних мањина и етничких заједница Војводине бројне општинске, зонске, покрајинске и републичке фестивале, смотре и сусрете аматерских позоришта.

Најзначајнији фестивали, смотре и сусрети аматерских позоришта:

Сусрет аматерских позоришта Србије у Кули, Сусрет аматерских позоришних друштава Војводине у Старој Пазови, Фестивал експерименталних сцена Војводине у Суботици, Фестивал малих сцена Војводине у Суботици, Фестивал аматерских позоришта села Војводине - ФЕДРАС у Сечњу, Фестивал аматерских позоришта војвођанских Мађара (сваке године у другом месту Војводине са вечинским мађарским становништвом), Сусрет словачких аматерских позоришта Војводине (наизменично у Бачком Петровцу, Старој Пазови и Ковачици), Позоришни дани Румуна Војводине (сваке године у другом месту Војводине са већинским румунским становништвом), Драмски меморијал ''Петар Ризнић-Ђађа'' у Руском Крстуру, Смотра сценског стваралаштва деце Војводине ''Мајске игре'' у Инђији, Смотра рецитатора Војводине у Сечњу, Фестивал беседништва ''Сирмиум луx верби'' у Сремској Митровици.
 
Ликовне смотре
 
Ликовни аматери негују традиционално стваралаштво предака и рукотворине свих врста.

Најзначајније смотре ликовних аматера у Војводини су:

Међународна изложба ручних радова и колекционара у Мужљи, Годишња изложба ликовних аматера Војводине у Новом Саду, Изложба слика од сламе у Таванкуту, изложба Ромкиња Сликајмо срцем у Кикинди…
 
Национално стваралаштво у Војводини
 

Ćilim, Srbi, Botoš, 1830.

Krčag za vodu, prva polovina 20. veka

Razboj za tkanje

Drveni plug, Dolovo, 19. vek