ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛИ У ВОЈВОДИНИ

 

Међународни филмски фестивал - Палић на Палићу - основан је 1992. године и спада у групу средњих међународних филмских фестивала. Програмску физиономију фестивала чине такмичарски и пратећи програм. Фестивал се одржава крајем јула и почетком августа.

Југословенски фестивал играног филма "Новосадска арена" у Новом Саду - основала је "Звезда филм" из Новог Сада 1992. године са циљем представљања целокупне годишње југословенске филмске продукције.
Због процеса приватизације Звезда филма и због недостатка финансијских средстава, Југословенски фестивал играног филма "Новосадска арена" одржан је 2006. године симболично, приказивањем само једног филма "Гуча". Следеће 2007. године заменио га је Међународни филмски фестивал у организацији "Еxит" тима и Филмског центра Србије. Фестивал је имао главни такмичарски програм, ретроспективу филмског ствараоца из Србије редитеља Јоце Живановића, циклус филмова Емира Кустурице и програм светских хитова.

Фестивал аматерског филма "Жисел" у Омољици - овај фестивал се бави темом села и организује се од 1971. године. Поред званичног, такмичарског дела, фестивал има и бројне пратеће програме.

Етно-фестивал фотографије, слајда, филма и видеа "Пауново перо" у Госпођинцима - организује Културно - историјско друштво "Пчеса" из Новог Сада. Фестивал има такмичарски карактер, а учешцем филмова из иностранства добио је међународни карактер. Сваки фестивал је тематски (до сада су теме биле: сеоска гробља, опаке воде, сеоске цркве).

Фестивал савременог европског филма "EURONS"
Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, 21000 Нови Сад
Телефон: +381 21 28 972, 21 444

Фестивал савременог европског филма EURONS је аутентичан фестивал који се одржава у Новом Саду и Београду од 1997. године, када је реализовано пилот-издање овог фестивала. Следећи фестивал одржан је у лето 2001. године истовремено у Новом Саду (на Петроварадинској тврђави) и у Београду, уз заједнички утврђену концепцију главног програма, али и уз специфичности које свака средина афирмише и нуди. Фестивал није конкурентан осталим фестивалима сличних концепција у земљи и свету и не искључује из програма филмове који конкуришу за награде на осталим југословенским и европским филмским фестивалима. Главни програм прате бројне пратеће манифестације: трибине, сусрети са ауторима, и друго.

Internacionalni festival  CINEMA CITY Film and media festival Cinema city одржава се већ две године у Новом Саду. Са филмским центром Србије у Београду закључен је у Новом Саду, 8. фебруара 2007. године, Споразум о сарадњи, којим се уређују међусобна права и обавезе суфинансирања Националног филмског фестивала, а који се одржао у јуну 2007. године у Новом Саду, и траје седам дана.
У 2008. години Фестивал је организовао тим Exit фестивала и имао је велики одјек и гледаност. Нови Сад је седам дана био отворени биоскоп . Филмови су се приказивали на трговима, парковима и улицама Новог Сада. Филмска критика фестивал је оценила врло високом оценом.
Циљ Националног филмског фестивала јесте да популарише национално филмско стваралаштво, стваралаштво филмских аутора и домаће филмске индустрије, како у националним тако и у регионалним оквирима, затим међународну промоцију Фестивала, као и повезивање са сродним фестивалима у региону и Европи, као и унапређење домаће филмске продукције и њено укључивање у савремене светске токове.