НАЈНОВИЈА ФИЛМСКА ОСТВАРЕЊА У ВОЈВОДИНИ

 

Најновија филмска остварења у Војводини која је суфинансирао Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање у Новом Саду, од 2002. до 2011. године су:

 

Филмови суфинансирани из Буџета АП Војводине, а у продукцији Независног филмског центра "Кино клуб Нови Сад" у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду:
"Звездан, епизода: Студент", кратки играни филм, редитељ Филип Марковиновић, директор фотографије Зељко Мандић, 2003. године;
"Три дана Анрије Е", кратки играни, редитељ Марко Цвејић, директор фотографије Зељко Мандић, 2005. године;
"Лице у стени", кратки играни филм, редитељ Марко Каћански, директор фотографије Синиша Поњевић, 2006. године;
"Копнена птица", кратки играни филм, редитељ Ненад Милошевић, директор фотографије Синиша Поњевић, Срђан Ђурановић, Ненад Милошевић, 2006. године;
"Срце је мудрих у кући жалости", дуги играни филм, редитељ Марин Малешевић, директор фотографије Жељко Мандић, у фази продукције "Срце је жалосних у народној лутрији", документарно играни филм, редитељ Горан Филипаш и Марин Малешевић, директор фотографије Александар Рамадановић, у фази продукције;

 

Као и самостално:


"Скочижаба или осам орангутана у ланцима", анимирани филм, редитељ Марко Каћански, 2007. године;
"Било једном...", документарни филм, редитељ Јован Ђерић, директор фотографије Луцијам Мунтеан, 2006. године;
"Поема за кишу суза", документарни филм, редитељ Марко Цвејић, 2006. године;
"Није време за хероје", документарни филм, редитељ Филип Марковиновић, директор фотографије Срђан Ђурановић, 2007. године;
"The End", документарни филм, редитељ и директор фотографије Ненад Милошевић, у фази продукције "Африка, пут до ћошка и назад", редитељ Гвозден Ђурић, директор фотографије Александар Рамадановић, у фази продукције.

 

Играни филм "Пешчаник" - сценариста/редитељ/продуцент Саболч Толнаи, Мађарско-српско-црногорска копродукција, B/W, 104 мин.
Филм "Пешчаник" је снимљен на основу породичне трилогије и другим делима Данила Киша. Визуелним средствима тумачено Кишево дело суочава гледаоца са паранојом наново пробуђених национализама, односно последицама идеолошког слепила. Пешчаник је прича о црногорско-јеврејско-мађарској породици виђеној очима готово одраслог сина, који покушава да од комадића снова и сећања реконструише своје детињство.

Филм је сниман у мађарско-српско-црногорској копродукцији јер је новац добијен од министарстава културе две земље, као и од Покрајинског Извршног Већа (Покрајински секретаријат за културу). Користећи се Кишовом трилогијом, личним искуством, као и неким Кишовим мање познатим причама, Саболч Толнаи направио је филмску причу у којој Андреас Сам, Кишов алтер его, у лавиринту успомена трага за својим изгубљеним детињством, за светом који је потиснут ратовима заувек потонуо на дно сећања. У филму настоји више да каже сликом и стварањем специфичне атмосфере него само дијалозима међу главним јунацима.

Филм "Пешчаник", је освојио бројна признања на домаћим фестивалима, као што је Награда за најбољу режију и Најбољи звук на 1. Филмском Фестивалу Србије (2007), награду за Најбољег директора фотографије на 39. Мађарском Филмском Фестивелу у Будимпешти (2008).
Филм је недавно имао светску премијеру на 49. Филмском Фестивалу у Солуну, где је освојио престижну награду Златни Александар за Најбољи уметнички допринос.

 
Филм ''Хадерсвилд'' имао је премијеру 6. децембра 2006. године. Генерацијски филм како многи називају филм Хадерсфилд, прича је о младим људима пораженим и изгубљеним у Србији, током последње деценије двадесетог века, после успешних наступа на домаћим летњим фестивалима. За собом има и фестивале светског ранга у Сарајеву, Пусану Јужна Кореја Котбусу, Монпељеу, Женеви..

Хадерсфилд је до сада освојио низ награда. Међу њима награду за сценарио на Првом филмском фестивалу Србије у Новом Саду, која је отишла у руке сценаристичког тима Угљеше Шајтинца и Дејана Николаја Краљачића, Статуу Слободе за најбољу мушку улогу на Филмском фестивалу у Солуну која је припала Небојши Глоговцу, другу награду на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој бањи, Гран при Наиса и награду публике на Фестивалу глумачких остварења у Нишу која је отисла Небојши Глоговцу, као и награду за најбољу мушку улогу Цар Константин која је отишла у руке Горана Шушљика, те награде ФИПРЕСЦИ за најбољу глумицу коју је освојила Јелисавета Сека Сабљић.
Филм Хадерсфилд је адаптација истоимене позоришне представе по тексту Угљеше Шајтинца, крајем 2005. године припала Стеријина награда за текст савремене драме. Хадерсфилд је игран као први комад неког српског писца на сцени једног британског професионалног позоришта 2004. године. О томе је снимљен и документарни филм под тим насловом који је суфинансирао Покрајински секретаријат за културу.
 

Премијера играног филма ''Синовци'' сценаристе и редитеља Душка Ковачевића одржана је 7. априла 2006. године у Српском народном позоришту у Новом Саду. Филм Синовци у две паралелне приче - из света мртвих и света живих - говори о страдању српског народа у бројним ратовима кроз историју. Радња је смештена у 1991. годину. У Свету мртвих, Обрад Срећковић (Петар Краљ), погођен снајперским метком, трага за својим погинулим сином Миланом Срећковићем (Ненад Мирчић) а на крвавој сремској земљи налази брата Милана Срећковића (Бранислав Томашевић), убијеног 1944. године и стрица Милана Срећковића (Никола Ракочевић), који је погинуо 1914. године. Кроз дијалог оца, брата, сина и стрица тече преиспитивање о пореклу, коренима, наслеђу, рођеним, нерођеним, непрекидним ратовима и узалудним жртвама.

 

Играни филм "Гушење", у режији Кароља Вичека. Прва јавна пројекција филма је одржана на Тридесет четвртом фестивалу мађарског филма у Будимпешти 1. фебруара 2003. године. Филм је приказан на Једанаестом фестивалу Палић код Суботице.

 

Премијера филма "Ледина", у режији Љубише Самарџића била је у биоскопу Арена у Новом Саду у марту 2003. године и добро је примљен код новосадске публике.

 
Играни филм "Јесен стиже, дуњо моја", у режији Љубише Самарџића, добио је Гран при награду на Осамнаестом херцегновском фестивалу у Херцег Новом; приказан је на Сарајевском фестивалу у Сарајеву, Фестивалу у Врњачкој бањи, на Новосадској арени у Новом Саду, где је добио Бронзану новосадску арену, као и на другим фестивалима.