Анико Рожи уручена награда „Медијакулт“

Награда „Медијакулт“ коју Завод за културу Војводине сваке године додељује за креативно ТВ стваралаштво у области културе и интеркултуралности, уручена је данас Анико Рожи, уредници у редакцији на мађарском језику Радио-Телевизије Војводине (РТВ).

Признање које је Рожи додељено за телевизијску репортажу „Рузмарин“, посвећену песникињи, романсијеру, драмском писцу и писцу за децу Рожи Јодал, која је прве радове објавила управо под тим псеудонимом, уручио је помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Ђорђе Вукмировић.

„У времену у којем се у нашем јавном дискурсу живот углавном осликава црно-бело, а то ће рећи онакав какав он није, ретки су они који умеју да препознају и презентују све његове нијансе и преплетаје који га заиста чине. А, награда `Медијакулт` је посвећена баш тим нијансама и тим преплетајима и припала је аутору који ју је заиста заслужио“, рекао је, том приликом, Вукмировић.

Образлажући одлуку жирија, његов председник Мирослав Стајић је нагласио да је награђена репортажа својеврсна шетња кроз породични албум и подсетио да су значајан траг у књижевности на мађарском језику оставили и Ержебет Берчек, мајка Роже Јодал, као и њен син Калман.

Иако је добитник више признања на телевизијским фестивалима, Анико Рожа је награду „Медијакулт“ издвојила као једну од најзначајнијих, истакавши, истовремено, допринос који је квалитету репортаже „Рузмарин“ дала целокупна екипа РТВ која је на њој радила.

Уручењу награде“Медијакулт“ присуствовала је и Рожа Јодал, јунакиња репортаже „Рузмарин“.