Др Милану Мицићу Награда „Теодор Павловић“

Добитник овогодишње награде „Теодор Павловић” за најбољу књигу је др Милан Мицић, помоћник задужен за област културног наслеђа у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, саопштио је данас жири традиционалне манифестације „Дани Теодора Павловића“  коју, у сарадњи са Матицом српском, сваке године организује Банатски културни центар из Новог Милошева.

Мицићу је награда припала за књигу „Аб ово”, у издању Радио-телевизије Србије. Како се наводи у образложењу жирија у којем су били др Мирјана Брковић (председник), проф. др Срђан Шљукића и Радован Влаховић,  реч је о књизи која, упечатљиво говори „о судбини појединца у трагичном искуству историје, о судбини човека ствараоца, о уметнику и уметности, о традицији и идентитету, духовном, културном и националном и о смислу човекових напора да у историјском невремену остварује хуманистичке идеале“.

Историчар по образовању и књижевник по вокацији, Мицић је аутор тридесет и четири књиге из историографије, историјске есејистике, документарне прозе, кратке прозе и поезије. Уз остало, добитник је награда за кратку прозу „Стеван Сремац” (Ниш, 1999), СKПД „Просвјета” Шамац (Шамац, 2011), „Милован Видаковић” (Будимпешта, 2014), „Вукашин Цонић” (Лесковац, 2014, 2016) и „Андра Гавриловић“ (Свилајнац, 2015).

Добитник је и Специјалне повеље „Владимир Ћоровић” у области историографије СKПД „Просвјете” из Гацког, а за књигу кратких прича „Месец од венецијанског сапуна” 2014. године је награђен књижевном наградом „Андрићева стаза” СKПД „Просвјета” Републике Српске. Од прошле године добитник је и Сретењске повеље српских институција из Мађарске 2017. године. Превођен је на немачки, румунски и мађарски језик.

Манифестација „Дани Теодора Павловића“ установљена је у знак сећања на првог секретара Матице српске, уредника „Летописа” Матице српске, оснивача њене прве музејске збирке, новинара и једног од родоначелника журналистике у Срба, рођеног, иначе, управо у Новом Милошеву.

Жири овогодишње манифестације је одлучио и да добитник награде „Теодор Павловић” за животно дело буде књижевник  Милорад Грујић иза којег је опус од 15 прозних и поетских књига, од којих су неке доживеле и пет издања.

Награде које носе име Теодора Павловића биће уручене у четвртак, 27. септембра, у 19.30 часова, у Банатском културном центру у Новом Милошеву.