Драгана Милошевић: Београдски фестивал игре мапирао нашу земљу на светској балетској сцени савременог плеса

„Покрајинска влада и покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама били су и остаће традиционалан партнер у одржавању Београдског фестивала игре, који је захваљујући својим успесима, мапирао нашу земљу на светској балетској сцени савременог плеса“ рекла је данас у Градској кући у Новом Саду на конференцији за новинаре уочи почетка одржавања 17. Београдског фестивала игре, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Посебно нам је задовољство, истакла је ресорни секретар, што се ове године обележава и 70 година од оснивања балета у Српском народном позоришту, када се овај значајан јубилеј заокружује наступима великих светских играча, кореографа и ансамбала, у чијим извођењима ћемо сви уживати.

„Значај Београдског фестивала игре тим је већи, што су сваке године извођачи, бар неки од њих, наступали и у Новом Саду, што нас је додатно мапирало, као достојну Европску престоницу културе“ рекла је Драгана Милошевић.

Испред Града Новог Сада поздравне речи упутио је градоначелник Милош Вучевић, који је истакао да за љубитеље уметности игре и балета ово јесте светски догађаја, на који је и Нови Сад поносан.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг изразила је велику захвалност свима, који су овај фестивал од првог дана препознали као један од оних, који на уметнички начин, кроз доживљај игре и савременог плеса на најбољи начин промовишу ову земљу. Као и претходних година, тако и ове, додала је она, долазе врхунски извођачи, апострофирајући на „Звезде Њујорк сити балета“, који ће први пут наступити у Србији, а посебнан је доживљај видети извођење степера Семјуела Смита, чије су „ноге“ тренутно најскупље на свету.

Она је истакла да ове године  под слоганом „Чиста сензација“ од 21. марта до 12. априла представиће се 19 компанија уметничке игре из 12 земаља, са 23 кореографска комада. Трупе стижу из Француске, Белгије, Италије, Шпаније, Немачке, САД-а, Израела, Канаде, Холандије, Аргентине, Хрватске и Бразила, а програми ће се изводити у Београду и Новом Саду.

На великој  сцени Српског народног позоришта, 13. марта наступиће „Zvezde Njujork siti baleta“, док ће  24. марта бити трупа „Body Traffic“ из Лос Анђелеса. Дан после, 25. марта на истој сцени уметничку игру представиће „Un Poyo Royo“ из Буенос Ајреса. Трупа „Yason Semjuel Smith R.D. Productions“ iz Њујорка биће на малој сцени СНП-а 5. априла.

Компанија НИС ове године је генерални спонзопр 17. Београдског фестивала игре и испред ње речи подршке упутиo је заменик директора Горан Стоилковић, истичући улагање у културу, уметност, спорт и у усавршавање младих, као стратегију развоја не само ове компаније, већ и целе државе Србије.

Традиционалан партнер и подршка у одржавању фестивала је и комапнија ДДОР у чије име се обратио Ђорђо Маркеђани.

Испред Српског народног позоришта речи захвалности упутио је и управник Зоран Ђерић.