Драгана Милошевић: Драгоцено зрнце радости јесте радост читања

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Галерији Матице српске у Новом Саду званично отворила  пето издање регионалне књижевне конференције „Book Talk 2019“ и овом приликом им честитала  на том малом јубилеју који, у времену убрзане пролазности и краткотрајности свега око нас, можда и није баш тако мали.
Она је нагласила да посебно у више него очигледном контексту чињенице да је  „Book Talk“, из године у годину, све амбициознији, свеобухватнији и коначно све разноврснији и уз енергију која се у њега улаже,  чини се да је ова конференција посвећена књижевности и читању баш таква због једне не класичне, али веома ретке и круцијално важне врсте читања – читања живота и то потврђује избор тема које ће ова конференција обрађивати на својих 12 панела.

Колико се види из овогодишњих тема, истакла је секретар Милошевић, оне проистичу  не из дилема, потреба и жеља виртуелног, већ аутентичног света који нас окружује. И тема, како она додаје, које  чак и када у нама самима нису тако јасно артикулисане као што су артикулисане у вашем програму  и у нама самима траже одговоре. И наравно избору оних који ће те одговоре покушати да дају, дакле оних од којих вероватно не може да се очекује унисоност, али свакако може да се очекује компетентност, а то је сигурно важније од било чега другог.
Честитајући на успешно организованим акцијама делења књига и промоцијама, Драгана Милошевић је рекла да заслугу за то једнако имају и они који су ту акцију осмислили и они који у оквиру ње, увијену у корице књига – људима, деле драгоцена зрнца радости – радости читања и тиме пожелела успешну и отворену конференцију.

У име града Новог Сада поздравне речи упутио је члан градског већа задужен за културу Далибор Рожић, истичући да је Нови Сад пре пет година добио једну значајну манифестацију посвећену не само књизи, писцима и актуелним темама, већ и филму, музици и уметности уопште, тако да самим избором тема и учесницима панела види се и њена успешност.

Домаћини овогодишње конференције „Book Talk“ су Галерија Матице српске, Спомен збирка Павле Бељански и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића и у то име обратили су се управници Тијана Палковљевић Буграски, Милана Квас и Владислав Шешлија, који су уједно и представили актуелне поставке.
У уводном делу обратио се и директор „Color Media grupe“ Роберт Чобан апострофирајући да је акценат овогодишњих тема стављен на националну историју и то 630 година од Косовског боја, 30 година од Газиместана и 50 година од Вудстока.

Испред амбасаде Републике Египат у Србији, која је овогодишња земља партнер Београдског сајма књига поздравне речи упутила је заменица амбасадора Раша Солиман.