Драгана Милошевић на Koнференцији за медије поводом откупа 89 уметничких дела која су била у власништву Развојне банке Војводине – „Чувамо културну баштину за будуће генерације“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се новинарима на Конференцији за медије, поводом откупа 89 уметничких дела која су била у власништву Развојне банке Војводине а.д. у стечају.

Милошевићева је током уводног обраћања истакла да се ради о 89 уметничких слика укупне вредности од 6 милиона и 40 хиљада динара које се сада налазе у власништву Покрајинске владе и истовремено да је ово показатељ колико Покрајинска и Републичка влада чувају и штите  своју културну баштину као национални културни идентитет.

Промоција уметничких дела која су данас изложена у холу Покрајинске владе представља наставак једне изузетно добре традиције прибављања нових аквизиција познатих савремених уметника српске уметничке сцене што истовремено представља и обогаћивање већ постојећег и са уметничког стваралаштва врло значајног ликовног фонда.

Приказани изложени експонати представљају претежно уметничка дела наших еминентних стваралаца попут Бошка Петровића, Оље Ивањицки, Мерсада Бербера, Здравка Мандића, Миодрага Миће Поповића, Ласла Силађија, Саве Стојкова, Вере Зарић, Миће Михајловића и многих других и то су дела која која су настала или која су већином настајала у другој половини 20.века.

Ова условна колекција која је настајала годинама и мимо промишљене и у стручном смислу организоване концепције прикупљања експоната, ипак представља један врло сажет преглед уметничких дела различитих генерација и преглед реафирмације нашег модернизма као и плурализма постмодернистичких уметничких концепција стваралаштва у другој половини 20.века.

Циљ Покрајинске владе да откупи уметничка дела јесте да се пренесе још једна снажна порука, односно снажан подстицај чувања наше културне баштине, коју као одговорна Покрајинска влада спроводимо годинама уназад.

Милошевићева такође истиче да, осим што ће ове слике бити изложене како у згради Покрајинске владе и Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, да ће се у наредном периоду залагати за покретање процедуре, односно поступка стицања решења о утврђивању културног добра, како би сва ова уметничка дела била заштићена.

Драгана Милошевић је такође изразила посебно задовољство што је Служба за борбу против организованог криминала Министарства унутрашњих послова Републике Србије успешно спречила продају слике „Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861аутора Влаха Буковца, након скоро три деценије, а која је у власништву Музеја Војводине.

Одговарајући на питање новинара Милошевићева је навела да је укупан фонд Покрајинске владе 520 уметничких дела не рачунајући 89 откупљених слика које су употпуниле фонд.