Драгана Милошевић открила бисту великог научника Николе Тесле у Братислави

Нови Сад/Братислава, 22. јануар 2020. – Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић јуче је у  аули здања Радио- телевизије Словачке у Братислави открила бисту Николе Тесле, рад вајара Ђорђа Лазића Ђапше из Сремских Карловаца.

По речима секретара Драгане Милошевић данас се у свету име Николе Тесле узвикује гласно и са пуно поштовања, а он итекако то заслужује.

„Бројна удружења, студентске и инжињерске организације чувају успомену на великана светске науке“ рекла је Милошевићева у изјави за медије и додала да су о њему  написане многе књиге, испричане разне могуће и немогуће теорије, али је само једна истина.

Никола Тесла је био и остао велики научник, апострофирала је она, човек без чијих би изума цело човечанство тешко могло да живи, са пуно комфора и слободе, коју нам пружа само електрична струја, као и бројна друга његова научна открића. Наша је дужност, сматра ресорни секретар, да у знак захвалности не дозволимо да се његово име икада заборави.

Наглашавајући велику част и задовољство што их је име и дело великог Тесле окупило на овом месту, секретар Милошевић је истакла да се због свега учињеног захваљује у име Покрајинске владе Удружењу Срба у Словачкој и Српском културно-информативном центру – као иницијаторима, а амбасади Србије у Словачкој, министарству културе Словачке Владе и Радио телевизији Словачке за реализацију ове иницијативе.

Заједно са ресорним секретаром бисту су открили и директор Радио телевизије Словачке Јарослав Резник, амбасадор Србије у Републици Словачкој проф. др Момчило Бабић и државни секретар у министарству културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић. Свечаности су присуствовали и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа и директор Архива Војводине Небојша Кузмановић.

Испред Удружења Срба из Словачке обратио се Стане Рибич, који је овом приликом нагласио да  Словачка држава јесте препознала планетарна достигнућа великог научника Николе Тесле и прихватила предлог да се биста знаменитог Србина нађе на значајном месту њиховог главног града.

Како Рибич наводи, Срби су у Словачкој 2010. године добили статус националне мањине, а 2015. године је српски језик уведен у Европску повељу језика националних мањина, који се користи и у Европској унији.

„Удружење Срба у Словачкој је током претходне деценије много тога урадило на очувању српског националног идентитета“ каже Рибич и подсећа на ревитализацију српског заробљеничког војног гробља из Првог светског рата у Великом Међеру, где је сахрањено преко 6.000 српских душа.

Поред тога обновљена је и стара Српска црква и гробље у Трнави, навео је Стане Рибич и додао да поред постављања бисте Николи Тесли до сада су подигнути споменици Јовану Јовановићу Змају и Доситеју Обрадовићу у Модри, граду у којем су ови великани некада похађали школу. У овом граду основана је и библиотека, која има преко 3.000 наслова.