Драгана Милошевић отворила изложбу „Ја носим вас ви носите мене“

Честитајући на дугој традицији од 173 године постојања и трајања, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је вечерас изложбу, на Дан Музеја Војводине, под називом „Ја носим вас ви носите мене“ – обућа из  етнолошке збирке Музеја Војводине.

Овом приликом секретар Милошевић је подсетила на давну 1847. годину, када су наши велики  и мисаони преци одлучили да оснују Српску народну збирку – Музеум, који би у свеопштем смислу био огледало живота свих народа, који су тада, као и сада живели на овим просторима.

„Музеј Војводине зато и јесте  установа, која чува управо ту прошлост, чува наш идентитет и чува све оно што ми заправо јесмо, а то је култура, коју ми данас у свим њеним садржајима и времену у којем живимо морамо да очувамо живом“ истакла је Драгана Милошевић и с поносом истакла да је део те културе и обућа, чију поставку данас имамо част да погледамо, јер  нас и она подсећа на жељу давнашњег оснивача, да чувамо све што ће сачувати од заборава оне ствари које показују како су наши преци живели, коју обућу су носили, када и где.

Посебно ми је драго, апострофирала је она, што смо вечерас имали прилику да видимо како настаје једна поставка, када се ради у симбиози неколико институција културе и заната, а реч је о наступу уочи почетка отварања изложбе, односно, о  балетско-модном перформансу „Војводина корацима предака“  балета Српског народног позоришта и обућарске радионице „Bratscher Custom Shoes“ из Сомбора, која је направила за њих ципеле по мотивима из колекције Музеја Војводине.

Под називом изложбе „Jа носим вас ви носите мене“ секретар Драгана Милошевић је рекла да управо како је директорка Музеја Војводине позвала њу да отвори поставку, тако и она позива све да виде ову импозантну изложбу, у светлу онога што нас све спаја, а то је велика културна породица.

Испред министарства културе и информисања поздравне речи упутио је помоћник министра за дигитализацију др Дејан Масликовић, који је посебно честитао Дан Музеја Војводине, који толико траје и има иза себе толико поставки.

Он је овом приликом нагласио и похвалио  све институције културе у АП Војводини на активном учешћу у дигитализацији музејске грађе, најављујући нови пројекат „Платформа“ , који ће се базирати на едукативним музејским садржајима и између осталог ће своју примену имати и у образовном систему.

Поздравне речи упутила је и директорка Музеја Војводине др Тијана Станковић- Пештерац , истичући да је овај рођендан  обележен у необичној години са пуно амбиција и жеља, које су уродиле плодом кроз сарадњу са другим институцијама културе. Она је овом приликом подсетила на све потписане споразуме о сарадњи, као и на стручност музејских радника, чему у прилог иде и вечерашња изложба. С поносом др Тијана Станковић-Пештерац честитала је колегама Дан Музеја Војводине и ауторима вечерашње поставке др Татјани Бугарски, мср Александру Антуновићу и Александру Петијевићу на сјајној поставци.