Dragana Milošević: Podići svest građana o značaju kulture

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević učestvovala je juče na konferenciji pod nazivom „Vojvodina u 2019“, koju je zvanično otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Sekretar Dragana Milošević je  tokom diskusije u okviru panela „ Pogled u 2021. i godina iza nje. Kultura kao izvozni proizvod“ istakla da Vojvodina, pa samim tim i Srbija ima snažne kulturne potencijale, koji su zapravo naš brend s kojim treba i moramo da se pokažemo Evropi. Sa tim u vezi, istakla je ona , više treba da proširimo publiku, kako bi se podigla svest građana o značaju bilo kojih kulturnih sadržaja, bilo da je u pitanju predstava, koncert, izložba, promocija knjiga i svi drugi prateći kulturološki sadržaji.

Tokom iznošenja stavova o ciljevima kulture na ovim prostorima, resorni sekretar je naglasila da nedostatak novca nije presudan za razvoj kulture ukoliko postoji vizija i mogućnost za međuregionalnu saradnju. Da bi se lakše stizalo do cilja Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata će nastaviti da daje snažnu podršku institucijama, čiji smo osnivači, kao i manifestacijama od opšteg značaja, gde ne treba zaboraviti i sinergiju kreativnih ljudi, koji se okupljaju oko zajedničkih projekata.

Jožef Klem, zamenik generalnog direktora Radio Televizije Vojvodine je u uvodnom izlaganju podsetio da je ovo jedna od najznačajnijih godina od postojanja Javnog servisa Vojvodine, jer će se do kraja ove godine završiti nova zgrada i konačno će javni sevis zahvaljujući podršci Republike i Pokrajine početi da radi sa jedne lokacije.

O razvoju kulture, koja je u nerazdvojnoj sprezi sa turizmom govorila je i Nataša Pavlović iz Turističke organizacije Vojvodine, kao i  Vesna Burojević, direktorka Galerije „Sava Šumanović“ iz  Šida.

O značaju kulture kao izvoznog proizvoda, kojeg na prvom mestu čine ljudi, govorili su i dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta,  Vukašin Grozdanović iz  „OPENS 2019“ i Valentin Vencel upravnik  Novosadskog pozorišta.