Драгана Милошевић: Посебна изложба о племенитим људима 1915. године

„Познати српски књижевник Јаков Игњатовић је у своје доба рекао, да се нада да ће доћи доба када ће се потомци сећати својих учитеља и чуваће спомен њихов као скупоцени аманет“ рекла је данас у  Архиву Војводине, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отварајући изложбу „Авантура на Балкану 1915.-слике-успомене-сећања“.

Међу такве, заслужне врле Србе спада и Михајло Пупин, подсетила је секретар Милошевић и додала да је он остао везан за отаџбину својих предака и за народ из ког је поникао.

Ова изложба је прича, како каже Драгана Милошевић, о др Дагласу Долту, који је оставио сведочанство времена 1915. године, о укрцавању на прекоокеански брод и на пут ка Србији, у пуном јеку рата. Тада те 1915.године, 24 младих људи, на позив проф. др Михајла Пупина напуштају престижан Колумбијски факултет и крећу да помогну унесрећеним Србима, ризикујући споствене животе. Ово је прича о великим и племенитим људима у ратним и тешким временима, сведочанство једног времена, које смо дужни да памтимо и да га, као таквог преносимо у сећања.

Због свега тога дужна сам да вам у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата честитам на одлично организованој поставци, рекла је Милошевићева и додала да  посебно честита ауторки Љиљани Дожић, што је оваквом активношћу увезала још један диван догађај, који је у вези са обележавањем стогодишњице од завршетка Првог светског рата и исто толико од присаједињења војвођанских области Краљевини Србији.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је рекао да захваљујући постојању 45 милиона докумената, које похрањује Архив и захваљујући открићу докумената и списа из 1915. године од др Дагласа Долта настала је књига, као његов дневник, а данас и изложба посвећена овим дивним, храбрим и изврсним америчким момцима.

Присутнима су се обратили и ауторка изложбе Љиљана Дожић и историчар Саша Адамовић, а свечаност су увеличали ученици – чланови хора Гимназије „Јован Јовановић Змај“.