Драгана Милошевић: Закон о музејској делатности унапредиће рад музеја

У Галерији Матице српске у Новом Саду данас је одржана прва  јавна расправа о Нацрту закона о музејској делатности, којој је присуствовала и  покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Значај доношења овог Закона о музејској делатности, како је уочи почетка расправе изјавила ресорни секретар, јесте веома важан за све установе културе из ове области, јер ће значајно унапредити њихов рад.

„Посебно је важно да нагласимо да Закон о музејској делатности до сада није постојао и зато је данас организована прва јавна расправа у Новом Саду, а наредних дана биће у Нишу и Београду, где учествују стручна лица и ово је прилика да кроз своје примедбе и сугестије допуњују и мењају предложен нацрт“ истакла је секретар Милошевић и додала да смо се у недостатку овог Закона, до сада, позивали на Закон о заштити културних добара из 1994. године.

Како секретар Милошевић  наводи, закон је битан и за све наше музејске јединице, јер ће дефинисати услове рада музеја са једне стране и дефинисаће њихову музејску делатност са друге стране.

По њеним речима у Нацрту Закона о музејској делатности коначно се дефинише и матичност музеја, као прецизна одредба њиховог деловања, а посебно ми је драго што је Музеј Војводине кроз примере своје праксе и дугогодишњег рада показао, колико је битно донети, дефинисати и спроводити Закон о музејској делатности.

„Музеј Војводине, баш као пример добре праксе јесте једини на територији Републике Србије, а и Републике Српске, који се бави дигитализацијом музејске грађе“ рекла је Драгана Милошевић и апострофирала да јој је посебно драго што ће јавне расправе укључити велики број музејских сарадника, који ће овог пута имати прилике да заједно са радном групом Министарства културе и информисања донесу овај кровни Закон о музејској делатности.

Председница радне групе Министарства културе и информисања за израду Нацрта закона о музејској делатности и управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски у уводном делу је нагласила да ће израда  нацрта наведеног акта  уредити систем заштите и коришћења музејске грађе, дефинисаће вођење музејске документације, услове и начин обављања музејске делатности и њене структуре, организације, надлежности и делатности музеја у Републици Србији.

Помоћници министарке културе и информисања Радован Јокић и Данијела Ванушић су истакли да је прошле године донет Закон о архивској грађи, ове године на реду је Закон о музејској делатности и у наредном периоду следи и доношење Закона о позориштима, као и Закон о кинематографији.