Гостовање театра из Минска у Српском народном позоришту

Поводом гостовања уметника из Белорусије са представом „Троје плус мачак“, која се сутра увече изводи у Српском народном позоришту, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић данас су, заједно са гостима из Белорусије, одржали конференцију за новинаре у Покрајинској влади.
Изражавајући задовољство гостовањем уметника из нама традиционално добре и блиске земље, као што је Белорусија, секретар Милошевић им је пожелела да ово буде прва у низу њихових гостовања код нас. Она је истакла да је Српско народно позориште, као  театар  наше најстарије позориште у земљи и да има низ потписаних споразума о сарадњи са позориштима у региону и много шире.

Овом приликом Милошевићева се захвалила и на ангажовању амбасадору  Белорусије у Београду Њ.Е. Валерију Бриљову и  почасном конзулу  Белорусије у Војводини Драгољубу Швоњи, који су организовали њихов долазак, а у нади да ће оваквих узајамних сусрета бити што више, ресорни секретар им је пожелела и добродошлицу у Новом Саду, истичући да ово јесте један од начина мађународне сарадње сродних установа, као што су позоришта.
Амбасадор  Белорусије у Београду Њ.Е. Валериј Бриљов истакао је да је овај театар из Минска гостовао недавно и у Београду, али су у Новом Саду први  пут, а с обзиром на то да култура јесте један од најважнијих спона међу људима, надамо се даљој узајамној сарадњи и гостовањима.

Испред уметника из Белорусије речи захвалности упутила је глумица и уметнички руководилац театра у Минску Палиакова Мачкаи Вера, која је овом приликом прецизирала да представа с којом гостују јесте дело Јевгенија Шустакова, реч је о комедији, која на довољно саркастичан начин описује вечну тему, а то је развод, којих је нажалост, све више.
Данашњем састанку присувовали су  и   саветник за политичку, културну и научну сарадњу амбасаде Белорусије у Београду Михаил Kажуро, а од уметника глумци из представе “Троје плус мачак”, Давидович Артсиом,  Тимоскин Александар и  Пухаваја Алесија.