Историјска турнеја оркестра Опере Српског народног позоришта у Кини

„Покрајинска влада и покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама имају посебан однос према најстаријем нашем театру Српском народном позоришту, о чему сведочи изузетан успех оркестра Опере СНП-а, са недавно одржане турнеје у шест кинеских градова“ рекла је данас на конференцији за новинаре одржаној у СНП-у, ресорни секретар Драгана Милошевић.

Честитајући понаособ сваком члану оркестра, Милошевићева је рекла да су уметници прави амбасадори културе наше земље и да је зато улагање у културу више него оправдано, посебно када су обележени са неколико историјских догађаја, које ми данас имамо прилику да их представимо.

Секретар Милошевић је апострофирала чињеницу да је управо овај оркестар након четири деценије  наступио далеко изван наших граница и ово је прва оперска кућа из наше земље, која је наступила пред кинеском публиком, жељном уметничког стваралаштва.

По њеним речима веома је важно нагласити и то да је Српско народно позориште у протеклих годину и по дана добило увећана средства за програмске активности у износу од 30 милиона динара. Осим тога, истакла је ресорни секретар, после четрдесет година од када је сазидана ова зграда, у наредном периоду биће обезбеђена средства и за техничко опремање сцене Јован Ђорђевић.

„ Посебно ми је задовољство да подсетим и на чињеницу да смо прошле године основали први  оперски фестивал у историји Србије „Операрија“, на који смо сви заједно поносни“ нагласила је секретар Милошевић и додала да ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат и у свим будућим пројектима бити снажан партнер у њиховој реализацији.

О утисцима са турнеје у шест кинеских градова: Јентају, Бинжоу, Цоучену, Веихаију, Љаоченгу и Хохоту,  говорили су управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић и директор опере СНП-а Александар Станков.

Како они кажу, Народна Република Кина је са одушевљењем дочекала наступе оркестра СНП-а, јер су сви концерти били изузетно посећени, а домаћини из сваког града су их одмах позвали на нове наступе.

Кроз Вердијев репертоар и Бечки валцер, ово је била историјска турнеја, која је за Кину била мали корак, али велики за Српско народно позориште, рекао је Зоран Ђерић и навео да ће кроз пројекте Креативне Европе, међународна сарадња овог театра бити све видљивија.

Станков је  додао да је управо са ових шест великих концерата у шест кинеских градова, оркестар Српског народног позоришта  уз диригента, госта из Италије Андреу Солинаса и солисткињу-сопран Евгенију Јеремић, великом турнејом обележио успешан почетак 159. сезоне.